hren

LJETNO RAČUNANJE VREMENA OD 29. OŽUJKA
Zadnju nedjelju u ožujku u Hrvatskoj počinje ljetno računanje vremena, tako ćemo 29. ožujka sat pomaknuti unaprijed, pa ćemo vrijeme u 2 sata ujutro računati kao 3 sata. Od tog vremena sunce će u Kaštelima izlaziti nešto malo prije 7 sati, a zalazit će tek iza 19 sati.

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutno stoji odluka da do 2021. godine, sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor, ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali. 

Najvjerojatnije će 2021. godine Hrvatska posljednji put pomaknuti sat i tada ćemo se morati odlučiti za zimsko ili ljetno računanje vremena. Govorilo se da će Hrvatska vrlo vjerojatno izabrati ljetno računanje vremena, budući da je turizam do sada bila naša najuspješnija grana gospodarstva.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij