hren

NESLAVNI REKORDER
U gruntovnicama 22 hrvatska općinska suda, kojih je 107, raste broj neriješenih zemljišnoknjižnih (zk) predmeta. Od 2016. godine taj broj je povećan za 30 posto što bi trebao biti još jedan važni razlog da se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković upita zašto pluta pravosudni brod kojemu je na čelu i prijeti li mu potapanje zbog nedopustive sporosti.

Općinski sud u Splitu, u čijem sastavu uz domicilni rade još odjeli u Trogiru, Sinju, Supetru, Starom Gradu, Solinu, Kaštelima i Omišu, predvodi listu rekordera neriješenih zk predmeta. Od ukupno 79.935 neriješenih zk predmeta na kraju prosinca prošle godine na zk odjele u sastavu Općinskog suda u Splitu otpadalo ih je 26.146 ili nevjerojatnih 32,7 posto.

Između ukupno 26.146 neriješenih predmeta u gruntovnicama splitskog Općinskog suda bilo je 17.806 redovnih i 8340 posebnih.

U cijeloj Hrvatskoj najgori je zk odjel mjereno brojem dana za rješavanje zk predmeta onaj u Sinju. U tom zk odjelu tijekom prosinca zaprimili su 243 nova predmeta. Posljednjeg dana prošle godine u istom odjelu evidentirali su 3242 neriješena predmeta.

Kako i ne bi kad im za rješavanje jednog predmeta treba punih 267 dana, po čemu su apsolutni rekorderi između svih 107 zk odjela u državi. Sinjski zk odjel zagalopirao je smjerom kretanja raka otkako je u alkarskom gradu ukinut Općinski sud.

Posljednjih godina egzistiranja toga suda njegov zk odjel bio je među najuspješnijima u državi. Danas kao i tada u sinjskom zk odjelu rade većinom isti zaposlenici, čak ih je više. Jesu li oni zaboravili raditi, postali vodeće lijenčine među svojim kolegama u cijeloj državi ili je u pitanju nešto drugo, puno ozbiljnije, nešto sistemski trulo?

U razgovoru s upućenima, koji su iz razumljivih razloga zatražili da im se ne navodi ime, saznali smo da je do ukidanja Općinskog suda čelna osoba te institucije u pravilu bila i odgovorna osoba za zk predmete.

Taj sudac, odnosno sutkinja imali su svakodnevni kontakt sa službenicima zk odjela, nadzirali su njihov rad, upućivali ih, savjetovali i na licu mjesta ispravljali eventualne greške. Od ukidanja Općinskog suda Sinj za sinjski zk odjel nadležni sudac živi i radi u Splitu.

Na stol toga suca, koji je zapravo mentor neovlaštenim zk službenicima, na kontrolu i potpis odlaze paketi zk predmeta koji se sve sporije vraćaju...

Osim toga voditelj zemljišne knjige i jedini ovlašteni zk referent već godinama najveći dio radnog vremena provodi na terenu u Vrlici, gdje uz geodete koji obavljaju premjer radi na utemeljenju još u 2. svjetskom ratu uništenih zemljišnih knjiga.

Svemu tomu treba dodati nagluhu lokalnu vlast koja nije u stanju čuti opravdana nezadovoljstva svojih sugrađana i upitati odgovorne, ako treba i preglasno, sve do ministra, jesu li oni na pozicijama samo da bi njima bilo dobro ili ih građani plaćaju da im služe. Jer bolje se treba, a sigurno se i može.

Svjedoči tome podatak da u zk odjelima u Osijeku, Virovitici i Sisku zk predmete rješavaju za jedan dan. U viteškom Sinju za 267 dana!? Iako su podaci o doslovno katastrofalnom stanju s gruntovnicama u sastavu Općinskog suda u Splitu objavljeni još prije nekoliko dana izostala je bilo kakva javna reakcija.

Nisu se oglasili ni općinski načelnici ni gradonačelnici, a ni oni s više razine. Umjesto huka uši para muk. Važnije je razglabati o partizanima i ustašama nego o administrativnim barijerama koje koče život, a koje vlasti na svim razinama očito ne žele rješavati.

Ali se zato iščuđuju zašto mladi bježe iz države.

O katastrofalnom stanju s gruntovnicama u njihovu sastavu uputili smo upit predsjednici Općinskog suda u Splitu:

"Proteklih dana javno je objavljeno da je u porastu broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta u 22 općinska suda u Hrvatskoj. Navedeno je da je apsolutni rekorder po broju neriješenih predmeta Općinski sud u Splitu. U okviru vašega suda, ali i cijele Hrvatske, kao zk odjel kojemu je potrebno najviše vremena za rješavanje zk predmeta istaknut je onaj u Sinju. Molio bih vaš komentar na ove javno objavljene podatke. Posebno bih vas molio da mi prokomentirate zk odjel u Sinju. Prema neslužbenim meni dostupnim informacijama u tom zk odjelu broj potrebnih dana za rješavanje zk predmeta značajno je porastao otkako je Općinski sud u Sinju pripojen Općinskom sudu Split te otkako sudac zadužen za ovaj zk odjel nije više zaposlenik Općinskog suda Split – Stalne službe Sinj već netko drugi, a zbog čega se navodno pri rješavanju zk predmeta gubi previše vremena. Ukoliko su i vaša zapažanja kao predsjednice Općinskog suda takva možete li navesti što i kada namjeravate poduzeti da bi se efikasnost zk odjela u Sinju poboljšala i vratila na razinu kada je taj odjel bio među najuspješnijima u Hrvatskoj".

Dobili smo odgovor koji je potpisala glasnogovornica suda Ivana Erceg Ćurić, a u njemu se navodi:

"Kako bi se poboljšala učinkovitost zk odjela Ministarstvo pravosuđa je u skladu s Planom prijama u državnu službu za pravosudna tijela, iz 2018., dalo odobrenje na temelju kojega je tijekom 2019. primljeno 11 zk referenata na neodređeno vrijeme, a primljeno je i 13 zk referenata u sklopu Akcijskog plana. Zaključkom Vlade iz 2019. godine prihvaćen je Detaljan plan vezano uz osnivanje i obnovu zemljišnih knjiga, a na temelju kojeg je Ministarstvo pravosuđa dalo odobrenje za prijam dodatnih 14 zk referenata na određeno vrijeme. Stoga je za očekivati pozitivnu stopu rješavanja zk predmeta" – navela je glasnogovornica Erceg Ćurić, dodajući da većina primljenih službenika nije radila na zk predmetima "pa je potrebno izvjesno vrijeme kako bi se osposobili i stekli uvjete (jedna godina) za polaganje posebnog stručnog ispita za ovlaštenog zk referenta, a nakon čega će moći samostalno postupati i donositi rješenja u zk postupku".

Za sinjski odjel gruntovnice Erceg Ćurić kaže:

"Veliki broj neriješenih predmeta je posljedica podnesenih prijedloga vezanih uz Projekt aglomeracije povodom kojega se imaju ispuniti EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima". Isti razlog glasnogovornica Erceg Ćurić ističe kao razlog smanjene efikasnosti gruntovnice u Kaštelima.


Digitron

- 79.935 neriješenih zk predmeta evidentirano je lani u Hrvatskoj
- 26.146 neriješenih predmeta od tog broja bilo je u gruntovnicama splitskog Općinskog suda
- 17.806 predmeta od splitskog broja su redovni, a 8340 posebni predmeti

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij