hren
 

UHODAVA SE NOVI NAČIN ODLAGANJA KUĆNOG OTPADA
Tri mjeseca trebalo je djelatnicima gradskog komunalnog poduzeća Zeleno i modro da u Kaštel Sućurcu podijele oko dvije tisuće individualnih spremnika za odlaganje mješovitog komunalnog otpada, a tek prije nekoliko dana krenulo se i s podjelom spremnika kućanstvima u Kaštel Štafiliću, što nas je navelo da se upitamo  kada će navedenom dinamikom svi Kaštelani dobiti kante za smeće. No, u tvrtki Zeleno i modro tvrde, do početka sezone, jer je u pripremi koordinirana akcija paralelnog dijeljenja kanti u svim preostalim kaštelanskim mjestima.

Podjela individualnih spremnika dio je projekta gospodarenja otpadom, kojem je cilj ukloniti različite vrste otpada s javnih površina te odvojeno prikupljati različite vrste otpada.

- U Kaštel Sućurcu većini kućanstava podijelili smo individualne spremnike, bio je to zahtjevan posao, no prve reakcije s terena su dobre, uklonili smo kontejnere s tih područja i smanjili količinu „malih deponija“.  Ljudi iznose kante na pražnjenje prema utvrđenom rasporedu, u Sućurcu je to ponedjeljkom i četvrtkom, naši djelatnici kante isprazne i sve teče kako je zamišljeno. Doduše, postoje neki problemi s uskim ulicama, kućanstava ima i visoko na padinama Kozjaka pa smo imali određenih „porođajnih muka“ no cijeli postupak ide sve bolje.
U Štafiliću ćemo podijeliti oko 1,5 tisuća kanti, u dijelovima gdje smo ih već podijelili praznimo ih također dva puta tjedno, srijedom i subotom. Individualne spremnike nismo podijelili tamo gdje ih je nemoguće držati, poput dijelova starih jezgri ili za zgrade gdje bi trebali deseci takvih kanti. No, uskoro za njih započinjemo s gradnjom poluukopanih zajedničkih spremnika po uzoru na neke druge gradove gdje to dobro funkcionira i stvara potpuno drugačiju sliku odlaganja otpada.

Pred nama je sada veliki posao, pri čemu će biti angažirano šest ekipa, kako bi u narednih nekoliko mjeseci podijelili spremnike i u ostalima Kaštelima, no sve je planirano kako bi se taj posao odradio do početka sezone.

Alen Lucić

Ovisno o tome, kako su se građani izjasnili u izjavama koje su dostavljali našem poduzeću, dijelimo kante volumena 200, 120 ili 80 litara, a najviše građana odlučilo se za ove srednje. Čak se događa i kad vide veličine pojedinih kanti da nam traže zamjenu za manju ili veću, što im nastojimo udovoljiti. Zanimljivo je da se povlačenjem zajedničkih kontejnera javio i dio građana koji do sada nisu bili u evidenciji korisnika ove usluge, tražeći kante za svoja kućanstva, tako da je i broj evidentiranih korisnika porastao – dio je onoga što nam je u razgovoru kazao direktor Zeleno i modro Alen Lučić, naglasivši da uz kante kućanstvima dijele i vreće za odvojeno prikupljanje papira i plastike, prema njihovim procjenama, dostatne za približno šest mjeseci, jer se još uvijek ne zna kada će Fond za zaštitu okoliša osigurati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada.

Odlaganje na  Karepovcu skuplje za 50 posto

Zbog zahtjevnog posla odvoženja i deponiranja mješovitog komunalnog otpada, ali i drugih djelatnosti kojima se ovo poduzeće bavi, od nekoliko zaposlenih prije godinu dana i tri kamiona, danas Zeleno i modro zapošljava 45 djelatnika i ima 16 različitih kamiona. No, u planu je i daljnji razvoj, a u usporedbi s nekima od gradova u okruženju, zapošljavanja i nabavke opreme trebalo bi biti još.

Za kraj naglasimo da je Grad Split s prvim danom nove godine za gradove u okruženju, poput Omiša, Kaštela, Brela, Tučepa i drugih, čije tvrtke deponiraju otpad na Karepovcu, povećao cijene deponiranja sa 300 kuna po toni na 450 kuna, što je porast cijene deponiranja od 50 posto, što svim gradskim komunalnim poduzećima donosi dodatne troškove, koje će vjerojatno podmirivati građani kroz račune. I zato, što manje otpada kako bi nam džepovi bili puniji.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij