hren

BIRAMO PRVOG ČOVJEKA ILI ŽENU U DRŽAVI
Ove nedjelje, 22. prosinca, hrvatski građani birat će predsjednika ili predsjednicu države na mandat od pet godina, a u skladu s propisima, u ponedjeljak je zatvoren popis birača za ove izbore te svi zainteresirani mogu provjeriti na kojem će biračkom mjestu svoj glas moći dati nekom od kandidata.

Provjera se može izvršiti na stranici Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, gdje se odabere jedna od mogućnosti „upit u registar birača“ ili „upit u biračka mjesta“ te popunjavanjem podataka dođe do rezultata pretrage.

Inače, kako je objavljeno na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, u zaključenom popisu birača ukupno je upisano 3.854.747 birača, od čega 3.677.904 birača s prebivalištem po općinama i gradovima u Hrvatskoj, a 176.843 birača koji nemaju prebivalište  u Republici Hrvatskoj aktivno je registrirano.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je 404.641 građanin s pravom glasa, od čega je njih 149.539 u Splitu, dok je u Kaštelima upisano 35.827 birača.

Izvan granica Hrvatske najveći broj građana koji mogu sudjelovati u izboru novog predsjednika države, najviše ih je u Bosni i Hercegovini, gdje se na popisu birača nalaze 92.663 osobe, u Srbiji pravo glasovanja ima 29.592 birača, u Njemačkoj njih 29.003, dok je na popisu u Irskoj tek 336 građana, što govori da se mnogi mladi koji se nalaze na radu toj zemlji još uvijek nalaze na popisu birača u Hrvatskoj, odnosno prebivalište im je unutar granica Hrvatske.
Najmanji broj birača nalazi se na popisu biračkog mjesta u indonezijskoj Jakarti, njih dva te u Kini i Ukrajini po troje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij