hren

PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU
Posljednjih godina Kaštela imaju svoje mjesto među deset hrvatskih gradova s najvećim rastom stanovništva pa tako i zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je objavio portal gradonačelnik.hr, govore da su u apsolutnim brojkama Kaštela na drugom mjestu po broju novih stanovnika, odmah iza Solina, a u relativnim brojkama, odnosno postotku na desetom mjestu.

- U razdoblju od 2011. do 2018. godine najveći broj novih stanovnika dobio je  Solin, prema relativnom pokazatelju i u apsolutnim brojkama. Riječ je o pokazatelju koji u sebi sadrži i ukupan broj više doseljenih stanovnika u odnosu na iseljenje i više rođenih u odnosu na umrle – piše gradonačelnik.hr.

Tijekom zadnjih sedam godina, osim Solina i Kaštela rast stanovništva zabilježen je tek još u 25 gradova, a u top deset prema postotku u odnosu na broj stanovnika,  ušli su i Novalja, Krk, Supetar, Novigrad, Vis, Nin, Biograd na moru, Hvar i Kaštela. U apsolutnim brojkama Solin slijede Kaštela, Dubrovnik, Poreč, Krk, Čakovec, Dugo Selo, Kastav, Makarska i Umag.
Tako brojke pokazuju da je u navedenih sedam godina u Kaštelima zabilježen rast od 1986 stanovnika, odnosno 5,14 posto.

- Razlog ovakvog stanja djelomično je i u tome što su mali i srednji gradovi krenuli u jače poticanje demografskih mjera posljednjih godina, a što je mnoge vratilo, pa čak i iz inozemstva, u te gradove. Nude se pogodnosti od velikih naknada za novorođene bebe, sufinanciranje vrtića ili školskih radnih bilježnica, stipendije studentima, ali i pokretanje gospodarstva. Zbog rasta turizma i izvan sezone, velik broj gradova uz more krenuo je i s mjerama kojima do nedavno sezonske radnike želi zadržati poticajnim mjerama cijele godine na moru. Mnogi gradovi su krenuli i u gradnju POS stanova, kao još jedna mjera za zadržavanje ili privlačenje stanovništva – navodi se u obrazloženju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij