hren
 

GODIŠNJICA BOMBARDIRANJA
Datum 5. prosinca 1943. godine, ostat će zapisan među generacijama žitelja Kaštel Sućurca, jer je tog dana, u savezničkom bombardiranju, u mjesnoj crkvi njenoj neposrednoj blizini, poginulo 97 osoba. Tom tužnom i tragičnom događaju bila je posvećena i spomen večer te okrugli stol u organizaciji dragovoljačko – braniteljske udruge Stina pradidova i Grada Kaštela, održan ovog utorka u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu.

Sudionike okruglog stola ove je večeri pozdravio Ante Komljen, predsjednik Stine pradidove te gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, a potom je Lucija Skorup predstavila inicijativu udruge Stina pradidova, prema kojoj je predloženo da Grad Kaštela pokrene postupak revizije neistina i nepravde vezane uz ovaj tragičan događaj te da se tragedija Sućurana u prosincu 1943. godine primjereno protokolarno obilježava.

O samom događaju i svemu što je on donio za stanje i odnose na lokalnoj i široj razini, ove su večeri govorili prof.dr.sc. Mihovil Biočić, dr.sc. Tihomir Rajčić i dr. don Josip Dukić.

- Anglo-američko bombardiranje  počelo je 5. prosinca 1943. godine, u 15.05 sati, a u bombardiranju crkve i samog mjesta poginulo je 97 mještana zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme brojio 2200 žitelja i gubitak tolikog broja mještana bila je velika tragedija. Osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera potpuno je razoreno i 38 kuća, a više od 50 ih je bilo oštećeno – neki su podaci koji su se čuli ove večeri.

Mihovil Biočić u svom je predavanju govorio o neistinama koje su jugokomunističke vlasti službeno širile o ovom događaju, pri čemu se zločin nastojao pripisati fašističkim snagama.

- Ove večeri o ovom zločinu govorimo na temelju činjenica, a ne direktiva . Dugo godina pokraj imena žrtava na ploči na starom zvoniku, pisalo je kako su poginuli bile žrtve fašističkog terora. Fašisti su činili teške zločine no ovaj zločin počinile su savezničke snage. Isto tako, dio sućuračkih žrtava vode se kao žrtve logora Jasenovac što je samo još jedan dokaz kako se iskrivljavala povijest – naveo je, između ostalog Mihovil Biočić.

Na djelovanje jugokomunističkih vlasti, ali i naglasivši nedostatak prave istine u knjigama, znanstvenim člancima i drugim alatima upoznavanja s istinom, ove je večeri govorio i don Josip Dukić, navevši niz primjera kako se radilo i djelovalo, dok je Tihomir Rajčić govorio o samom bombardiranju područja Dalmacije te Kaštel Sućurca, strateškim, političkim i vojnim razlozima, naglasivši kako se Dalmacija našla u središtu vojnog i političkog obračuna antifašističke koalicije sa nacističkom Njemačkom.

Publika je ove večeri imala priliku čuti i stihove napisane od strane Sućurana, Oče naš i Zvonik, koje je pročitala Mira Marinović Batić.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul