hren

JOŠ NEMA RADOVA U STAROSEJSKOJ LUČICI
- Ajde, nemojmo se lagat – dio je iz razgovora jednog od kaštelanskih dužnosnika s nekim od nadležnih u Županijskoj lučkoj upravi, koji smo imali priliku čuti preko uha, a da se radi o planovima za početak izgradnje luke u Kaštel Starom, brzo smo zaključili, jer do sada  o početku nekog projekta u Kaštelima, u realizaciji Županijske lučke uprave i sličnih uprava, nikada nije stiglo toliko laži kao o početku radova u Kaštel Starom.

Iako im više ne vjeruju ni građani  ni gradska vlast, prije određenog vremena uputili smo im upit o planiranom početku ovog, oko 50 milijuna kuna teškog projekta, no unatoč strpljivom čekanju odgovora u zakonski predviđenom roku, odgovor nismo dobili. Potražili smo ga i kod nadležnih u Gradskoj upravi, ali ni oni do tog podatka nisu uspjeli doći pa je i odgovor na naše pitanje bio tek „Trebalo bi započeti ovih dana, ali nemamo nikakvih novih službenih informacija“.

I tako, svi još čekamo da prvi radovi krenu. A prema službenim najavama trebali su započeti, kako su najavljivali u ŽLU, još prije turističke sezone 2017. godine, za što je Grad Kaštela još 2016. godine izdao lokacijsku dozvolu. Potom su se rokovi stalno pomicali jer ŽLU ni do početka 2018. godine nije napravila niti projekt pa nije mogla niti zatražiti građevinsku dozvolu.
Prema tadašnjim obrazloženjima nadležnih zapelo je na geofizičkim istraživanjima, ali nove su najave bile kako će projekt napraviti do ožujka, a dozvolu ishoditi do lipnja 2018. godine pa bi radovi započeli u rujnu te godine. No, onda se ponovo sve odužilo, od projekta, dozvola i natječaja pa su nove najave stigle ovog ljeta kako će se s radovima započeti krajem rujna ove godine, naravno ako natječaj prođe bez problema.  Ali i ovaj je rujan prošao pa i listopad, a debelo smo zagazili i u studeni, no od nadležnih nema ni glasa.

Ova priča pokazala je sve nemoći i nesposobnosti, ne samo zbog stalnog pomicanja rokova već i činjenicu kako je u najavama projekta predstavljeno jedno, a u projektu se našlo nešto drugo.  Tako je utvrđeno da umjesto luke koja će imati i dio komercijalnih i nautičkih vezova, kako se u uvodu najavljivalo,  što bi značilo razvoj turizma na tom području, projekt, uz uređenje obale, donosi samo vezove za domicilno stanovništvo i s manjim dijelom operativne obale za ukrcaj ili iskrcaj putnika. No planiranje i potrebe su jedno, a gotov projekt nešto drugo pa su se Kaštelani pomirili s onim što će „dobiti“… ili možda neće!?!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij