hren

Ovih dana na našu adresu primili smo nekoliko pitanja naših čitatelja o stanju na mjesnim grobljima u Kaštelima. Na dva pitanja odgovor smo potražili kod nadležnih u Gradu Kaštela pa odgovore pogledajte u nastavku.

Kako često idem na staro groblje u Gomilici, vidim i promjene na njemu. Tako sam primijetila da je došlo do promjene grobnog mjesta pokojne M.D.,  odnosno, pločica s njenim imenom sada je na novom križu koji je postavljen na nekada neobilježeni grob. Mjesto gdje je donedavno bio njen grob je poravnato i očišćeno, na tom mjestu je posađen čempres, a nedavno i krizanteme. Je li moguće da se netko usudi promijeniti napamet grob radi uređenja okoliša križa? Isto tako imam primjedbu i na komunalce koji su pri košnji na istom groblju pokosili i postavljeno umjetno cvijeće. Zar je teško pomaknuti umjetno cvijeće kad kose pa ga vratiti nazad?

- Molimo da se gospođa koja je prijavila promjenu na starom groblju u Gomilici javi u Vlastiti pogon Željku Rajčiću na 021205207 ili 0992575942 pa će zajedno s gomiličkim grobarom provjeriti primjedbu. Grobar u Gomilici najbolje poznaje stanje jer on taj posao radi više od dvadeset godina a naslijedio je oca koji je prije bio grobar na istom groblju. Oni znaju najviše o tome.

Poštovani, obraćamo vam se zbog problema na koji već duže vremena upozoravamo nadležne u općini, ali rezultata nema. Radi se o graničnom zidu na jugoistoku groblja Boruće u Kaštel Lukšiću. Zid je napravljen nestručno s običnim betonom bez otvora za odvodnju vode. Zbog vremenskih prilika i nestručne izrade zid je na nekoliko mjesta napukao, a grobnice koje se nalaze u blizini ulegnule su se za deset, dvadeset centimetara, što je dovelo do oštećenja samih grobnica i spomenika na njima kao i stvaranja rupa u dijelovima grobnica.
Znamo da je uređenje i proširenje Boruća u fazi otkupa zemlje i pripreme dokumentacije,  ali sadašnje stanje ne može više čekati. Pod hitno treba nekako osigurati ovaj zid kako se cijelo zemljište ne bi urušilo, a samim tim i grobnice koje se tu nalaze.
Upozoravamo da je rušenje zida pitanje dana i traži hitnu intervenciju

Zid o kojem je riječ je južni potporni zid groblja i granica parcele. Treba napraviti novi potporni zid do postojećega s južne strane na privatnoj parceli. Postupak otkupa je pri kraju. Nažalost procedura je dugo trajala i sad konačno ide odluka otkupa na Gradsko vijeće zbog  iznosa što ga mora odobriti Vijeće.

Foto: čitatelji


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij