hren

NEMOĆ NADLEŽNIH DOVODI DO NEREDA
Jedan mali, crveni automobil, parkiran na početku ulice fra Ive Perana u Kaštel Starom, danima pa i tjednima stvarao je problem tamošnjim stanovnicima, pokazao svu nemoć i nedefiniranost zakonskih propisa i nadležnosti  te aktualizirao pitanje je li Kaštelima potrebna pauk služba, ali ne bilo kakva već ona koja bi uvodila red i osiguravala normalne prometne uvjete za svakog građanina.

- Već danima ne možemo do svojih kuća, posebno ako se radi o većim vozilima. Tu nam nisu samo stambeni objekti već i oni u kojima obavljamo gospodarske djelatnosti, no prolaz do objekata nam je ovim automobilom zapriječen. Obratili smo se na više adresa, tražili da nadležni nešto poduzmu, ali još uvijek ništa – kazao nam je krajem rujna jedan od tamošnjih stanovnika, a u želji da pomognemo rješavanju te situacije i mi smo se obratili na više adresa, onih na koje su nas slali „nadležni“, upravo tražeći tko je u takvoj situaciji „nadležan“.

Pitanja smo postavljali Gradu, redarstvu, policiji, Hrvatskim vodama... Rješenje o uklanjanju crvenog automobila nije se nalazilo, ali ipak nešto se djelovalo jer se pod brisačima malog crvenog automobila moglo uočiti nekoliko napisanih kazni.
U međuvremenu s automobila su nestale registarske pločice, a  došlo je i do situacije na koju su mnogi upozoravali, zbog tog automobila vozilo Hitne pomoći nije moglo proći do pacijenta.
Prije nekoliko dana utvrdili smo da se mali automobil više ne nalazi na tom mjestu, a je li ga vlasnik sam uklonio ili su to ipak učinile neke nadležne službe, ne znamo  i manje je važno.

Ova priča pokazala je da dio komunalnog nereda u kojem svakodnevno živimo, često sami izazivamo, „ohrabreni“ nemoći nadležnih službi, a problem nepropisnog parkiranja jedan je od vidova tog nereda. U stvaranju tog nereda sudjeluju stanovnici, ali i gosti, koji tijekom sezone borave u ovom gradu i ponašaju se onako, kako se zasigurno u svojim gradovima ne smiju ponašati.
Tako smo ovog ljeta dobivali cijeli niz fotografija vozila parkiranih ne samo na zabranjenim mjestima nego i na mjestima gdje onemogućuju normalan život, a posebno eventualna djelovanja različitih žurnih službi.

Za ovaj put odvojili smo tek nekoliko fotografija iz Kaštel Štafilića, gdje vozilo Hitne pomoć ovog ljeta nije moglo proći do Gabina, jer  su vozila zasmetala ulasku iz jedne ulice u drugu. Izdvojili smo i više fotografija nastalih u ulici Hrvatskih branitelja, gdje stanovnici tjednima ne mogu izaći iz svojih dvorišta, pješaci ne mogu hodati nogostupom jer njime, u nemogućnosti mimoilaženja u dvosmjernoj ulici, prometuju vozila. A pisati o parkiranju s obje strane ulice tako da se ostavi prolaz tek za manja vozila pri čemu se pitamo kako bi prošla vozila Hitne pomoći ili vatrogasaca, već je suvišno.
Ta ulica ima svoje prometne drame svakodnevno, za vrijeme rada poslovnice Fine, poštanskog ureda i obližnjih trgovina ili odvijanja mise u obližnjoj crkvi ... gube se živci, oštećuju se automobili, ruše se pješaci. Tu je i fotografija iz Kaštel Starog koja je na Facebooku izazvala cijeli niz sarkastičnih komentara, a koja pokazuje novoocrtanu liniju za dvosmjernu ulicu, ali koja u praksi predstavlja liniju za dvostrani parking.
Navedene ulice tek su mali dio ulica u kojima diljem Kaštela, zbog nepropisnog parkiranja vlada sveopći nered.

- Znamo da se pokušava uvesti red, ali jedan prometni redar i povremene policijske patrole to ne mogu riješiti.  Za riješiti taj nered potrebna je veća angažiranost, odgovarajući parkinzi i gradska pauk služba – napisali su nam, uz neke od priloženih fotografija, naši čitatelji.

I u Gradskoj upravi svjesni su situacije, a gradonačelnik Denis Ivanović najavio je kako će uskoro još nekoliko komunalnih redara, koji su bili na školovanju u Zagrebu, obavljati i poslove prometnih redara. Isto tako, na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik je informirao vijećnike kako Grad traži zemljišta u blizini Ceste dr. Franje Tuđmana na kojima bi se uredili parkinzi kako građani ne bi vozilima ulazili u stare jezgre mjesta. Pri tome je pozvao vijećnike da pomognu u iznalaženju takvih zemljišta. I ideja o gradskoj pauk službi nadležnima nije daleka, no sve skupa traži brže reakcije jer mnogima „gori pod nogama“, a strpljenja je, kako se može iščitati iz poruka koje primamo, sve manje.

Foto: čitatelji


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij