hren

DAN ŽUPANIJE
Obilježavajući blagdan svog zaštitnika, Svetog Jeronima, Splitsko – dalmatinska županija ovog je ponedjeljka proslavila i svoj dan, a tom prigodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica te dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

Svečanu Skupštinu vodio je predsjednik Petroslav Sapunar, a nazočnima, među kojima su bili predstavnici gradova i općina u županiji, predstavnici Županije, Vlade i brojni prijatelji i suradnici, prigodnim govorima obratili su se, između ostalih, i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, župan Blaženko Boban te saborski zastupnik Ante Sanader.

Ovom prigodom  predsjednik Petroslav Sapunar i župan Blaženko Boban uručili su županijske nagrade i priznanja, a prema odluci  Skupštine županije.  Među dobitnicima ovih vrijednih nagrada i priznanja ove su godine bili i Kaštelani dr. Mihovil Biočić te udruga Sveti Jeronim.

Dr. Mihovil Biočić dobio je nagradu za životno djelo za svoj sveukupni profesionalni, humanitarni i društveni rad. Kako stoji u obrazloženju nagrade, ovaj rođeni Sućuranin diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1971. godine, a od 1975. godine do umirovljenja radio je u KBC-u Split kao kirurg, a posebno dječji kirurg. Nakon što je doktorirao radio je i kao sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu te je autor niza znanstvenih i stručnih radova. Bio je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a , voditelj Odjela dječje kirurgije i ravnatelj splitske bolnice.
Dobitnik je i najvišeg priznanja Hrvatskog liječničkog zbora - nagrade „Ladislav Rakovac“.
Kao dragovoljac sudjelovao je u Domovinskom ratu, a bio je i zapovjednik Kriznog stožera  za sjevernu i srednju Dalmaciju te Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije. Za doprinos u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Redom hrvatskog trolista, te medaljom „Ljeto 95“ i drugim priznanjima. 

Udruga Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice dobila je skupnu nagradu Splitsko – dalmatinske županije, što je bilo i za očekivati nakon što je prije nekoliko godina dobila nagradu grada Kaštela  te prošle godine najveću državnu nagradu za humanost u Ministarstvu demografije i socijalne skrbi.
Udruga je prepoznata kao humanitarna udruga koja je sudjelovala u cijelom nizu humanitarnih akcija, a provodi i nekoliko programa vezanih posebno za mlade i osobe starije životne dobi.
Tijekom 16 godina svog postojanja udruga Sveti Jeronim djelovala je tako i na području gospodarstva, demografije, socijalne zaštite, međunarodne suradnje, zaštite zdravlja i drugim djelatnostima kojima se oplemenjuje i razvija život u društvenoj zajednici, posebno u Kaštelima.

Osim Mihovila Biočića županijsku nagradu za životno djelo dobili su još  prof. dr. sc. Ante Mrvica i don Anđelko Dukić.
Uz udrugu Sveti Jeronim skupne nagrade pripale su i  nogometnom klubu Solin, KUD- u Jedinstvo iz Splita, KUD- u Dalmacija iz Dugog Rata te udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci.
Dobitnici pojedinačnih nagrada su Dina Levačić, Suzana Denić, Zorka Čizmić, Ivica Čikeš i Ante Aračić.
Povelja Splitsko-dalmatinske županije dodijeljena je posthumno pjevaču Vinku Coci, a povelju je preuzela njegova udovica Janja Coce.
Čast da se u ime nagrađenih obrati nazočnima i zahvali na nagradama, pripala je  Mihovilu Biočiću.

U glazbenom dijelu Skupštine ovog su dana nastupili mladi glazbenici, učenici glazbene škole Josipa Hatzea Tomislav Jukić i Hrvoje Čuić, Marching band glazbe Split te mladi kaštelanski gitarist Filip Mišković.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij