hren

ULAGANJE U RIBARSKU INFRASTRUKTURU
Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je boravila u Kaštelima, gdje je službeno otvorila radove na izgradnji i uređenju ribarske luke na Brižinama, projekta ukupne vrijednosti veće od 44 milijuna kuna s PDV-om, a kojim će se izgraditi dodatni objekti, urediti obala i povećati kapacitet prihvata brodova.

- Za ovaj projekt iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 36 milijuna kuna. Svjedoci smo brojnih kritika da se desetljećima u Hrvatskoj nije ulagalo u ribarstvo i ribari se često žale na postojeću infrastrukturu, nedostatak vezova, opreme za hlađenje i slično.  Sada je odobreno šest projekata, dva u Istri, jedan na Rabu, jedan na Ugljanu, Gaženica i kao najjužniji projekt Brižine. No to nije sve, jer uskoro kreće novo programsko razdoblje i ja se nadam da je ispred nas period od jedno desetak godina istinskog ulaganja u ribarsku infrastrukturu – dio je onoga što je danas u Brižinama izjavila ministrica Vučković.

- Uređenjem ove luke povećat će se kapaciteti, dobit ćemo 12 vezova, bit će saniran podmorski i nadmorski dio obalnih zidova, izgradit će se objekt za privremeno skladištenje svježe ribe i opskrbu ledom te za servis ribarskih mreža i skladištenje ambalaže, osigurat će se sanitarno-higijenskih uvjeti za posade, urediti prometnica te zelenilo i još mnogo toga. Luka će pružiti i jedan ekološki benefit jer će se tu moći zbrinjavati otpad koji nastaje uslijed ribarenja, a s druge strane imat ćemo i jaču električnu mrežu čime će se smanjiti emisija štetnih plinova u atmosferi – kazao je o projektu ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Ministrica Vučković i ravnatelj Mihanović poželjeli su ribarima koji su i do sada koristili luku na Brižinama, a u budućnosti će ih biti i znatno više, pune mreže i razvijanje ribarstva, a dobrim željama, ističući važnost ove luke na gospodarskoj sceni Splitsko – dalmatinske županije te grada Kaštela, pridružili su se ovog dana i župan Blaženko Boban te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Prema najavama radovi će trajati godinu dana, a izvođači će, odabrani po natječaju, biti grupa ponuditelja, među kojima Equitas, Geoprojekt i drugi.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij