hren

U GRADU, SV. JERONIMU I CENTRU MIR
Nova ministrica Vesna Bedeković , za  svoj prvi radni posjet od kada je na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izabrala je posjet Gradu Kaštela te  udruzi Sv. Jeronim i centru za rehabilitaciju Mir u Rudinama.

Ministricu Bedeković  i državnu tajnicu Mariju Pletikosa, u svojim novim prostorima u Kaštel Gomilici, ugostili su članovi udruge Sveti Jeronim te brojni korisnici različitih programa koje ova udruga provodi na području Kaštela, kao i gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić i saborski zastupnik Ante Sanader.
S radom udruge, koja je prošle godine dobila i najvišu državnu nagradu za humanitarni i socijalni rad, ministricu je kratko upoznao predsjednik udruge Srećko Radan.

- Udruga organizira dnevni boravak za starije, brigu o starim i nemoćnim osoba, vodimo prihvatilište za beskućnike, provodimo program Ministarstva „Dan po dan“, uskoro započinjemo provedbu programa „Za uspjeh nikada nije kasno“ s dnevnim radionicama , radimo s mladima, bavimo se kulturno – umjetničkim amaterizmom kroz dramsku grupu i našu klapu Sv. Jeronim – dio je onoga što je ministricu informirao Srećko Radan, nakon čega je klapa Sv. Jeronim otpjevala dvije izvorne pjesme, a u izvedbi im se pridružio i njihov donedavni član, gradonačelnik Denis Ivanović.

- Vi ste genijalci! – komentirala je ministrica nastup klape i kao osoba s dugogodišnjim iskustvom članstva u jednom od KUD-ova, na brzinu okupila sve nazočne i kao pravi zbor zajedno su otpjevali „Croatio iz duše te ljubim“.

Kako je naglašeno, udruga pojedine programe provodi uz potporu Županije i Ministarstva, a posebno Grada Kaštela. Ministricu Bedeković zanimale su i pojedine socijalne i demografske mjere te mjere za rad s mladima, koje Grad provodi na svom području.

- Možemo biti ponosni što smo u državi na visokom drugom mjestu po prirodnom prirastu stanovništva, a nadamo se da su tome doprinijele i različite demografske mjere koje je donijelo kaštelansko Gradsko vijeće i kojima nastojimo pomoći mladim obiteljima. Brinemo o djeci i mladima, između ostalog, sufinanciranjem boravka u privatnim dječjim vrtićima, gradimo dječja igrališta, redovno dajemo stipendije uspješnima i mladima iz socijalno ugroženih obitelji. Isto tako, osim demografskih mjera  i mjera za mlade, Grad Kaštela je donio i niz odluka vezanih uz socijalnu skrb, kojima nastojimo olakšati život građanima treće životne dobi te građanima koji su na rubu životne egzistencije – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović.

- Ono što sam do sad vidjela u ovoj udruzi, radi se o čitavoj lepezi različitih usluga koje su usmjerene na poboljšanje života svih onih koji su u potrebi. Svi koji poznaju njihov rad znaju da su s pravom dobili jednu od najvećih državnih nagrada za humanitarni rad i ovog puta im na tome čestitam. Trebam naglasiti da će ova udruga, koja je u ovom trenutku sufinancirana od strane Ministarstva kroz trogodišnji ugovor, kao i sve udruge koje se bave ovakvim radom, imati i dalje podršku Ministarstva u okviru raspoloživih financijskih mogućnosti – kazala je ministrica, koja je na pitanje novinara o daljnjem radu Ministarstva demografije i socijalne politike, naglasila kako je važno podupirati senzibilitet prema nužnoj borbi protiv obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama i bilo kakvog oblika nasilja.

- No, moram naglasiti da osim resora socijalne politike ovo Ministartvo ima i resore demografije, obitelji, mladih i na tim resorima moramo posebno raditi, što će biti moja zadaća u narednu godinu dana koliko je preostalo mandata. Ovo Ministarstvo imalo je niz velikih i uspješnih projekata, koji su, na žalost, ostali u sjeni nekih afera i velikih tragedija – navela je Bedeković.

Nakon posjeta udruzi Sv. Jeronim, ministrica je kratko posjetila i centar Mir u Rudinama, gdje ju je sa stanjem u Centru, oblicima rada i pomoći, upoznala Suzana Blažević.
U kratkom razgovoru otvoreno je niz pitanja, od nedostatka pojedinog kadra, potrebe za renoviranjem stambenih objekata i pratećih sadržaja, za što ovom jedinstvenom Centru treba potpora nadležnih.
Ministrica Bedeković posjetila je i nekoliko stambenih jedinica, upoznala se s dijelom korisnika i pokazala snažnu empatiju za korisnike i Centar, zbog čega će, kako je okvirno dogovoreno, uskoro uslijediti službeni sastanak s predstavnicima centra Mir u Zagrebu.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij