Potaknuti rastućim problemima devastacije Jadranske obale putem nekontroliranog nasipavanja građevinskim materijalom i kamenjem, u organizaciji ekoloških udruga "Meteor" iz Makarske, "Eko Kvarner" iz Rijeke i "SUNCA" iz Splita, u Makarskoj je 29. svibnja 2007. održan okrugli stol na temu "Zaštita obale od nekontroliranog nasipavanja".

Uz predstavnike civilnog sektora, državnih i znanstvenih institucija, okruglom stolu su prisustvovali građani Makarske i okolnih mjesta Makarske rivijere. 

Tijekom održavanja okruglog stola prikazan je film WWF-a o betonizaciji obale i svim štetnim posljedicama koje takvi zahvati nose po prirodu i morske ekosustave. Prof. dr. sc. Mijo Vranješ s Građevinskog fakulteta u Splitu iznio je niz činjenica koje bi se trebale uvažavati sa stajališta građevinske struke prije nego se krene u postupke štetnih nasipavanja.


Nedavno nasuta uvalica izmđu Resnika i plaže Dračić

Zrinka Jakl, dipl. ing. biologije i ekologije, iz "SUNCA", prezentirala je prisutnima biološke aspekte štetnosti poduzimanja zahvata nekontroliranog nasipavanja obale, dok se ing. Ante Franulović iz udruge "Eko Kvarner" iz Rijeke u kratkim crtama osvrnuo na planirana nasipavanja i ona koja su u tijeku duž čitave Jadranske obale. Mirela Bilokapić, dipl. iur. iz  "SUNCA" prisutnima je izložila zakonsku regulativu zaštite mora i morske obale te naglasila kako je prije svakog zahvata nasipavanja potrebno izraditi Studiju utjecaja na okoliš i ishoditi dozvole propisane pozitivnopravnim zakonodavstvom RH. 

U raspravi prisutni su se složili da je potrebno aktivnije skretanje pozornosti na ovu problematiku, kako javnosti tako i nadležnih institucija, u cilju sprječavanja devastacije ljepota Jadranskog mora i njegove obale.


Nasipavanje na Bolu

U okviru ovog događaja postavljena je foto izložba sa slikama nasipavanja područja Crikvenice, Dramlja, Senja, Brača, Splita, Makarske, i ostalih mjesta obalnog područja.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada