hren
 

Osim donjokaštelanskih planinara Velebit su ovih dana pohodili i planinari HPD-a Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca. Njih više od trideset odlučili su vreli kaštelanski asfalt zamijeniti planinskim okružjem i napuniti baterije za nastavak ljeta.

Prva točka izleta bio je Gospić gdje su se planinari opskrbili potrebnim namirnicama te odakle su krenuli prema Štirovači, prvoj oazi Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
Hlađenje izvorskom vodom, nastavak prema Mrkvištu gdje su smješteni i dobrodošlica domaćina, okrjepa te polazak na uspon prema 1629 metara visokom Velikom Kozjaku.
Tu se još jednom uvjeravaju kako je priroda predivna te s razlogom proglašena nacionalnim parkom. A nakon toga uslijedio je posjet Lubenovcu.
A dan završava uz logorsku vatru i večeru u planinarskoj kući Mrkvište te dalmatinsku pismu pod tisućama zvijezda na nebu ponad Velebita.

Drugog dana kreće se na 1622 metra visoki Zečjak, jedan od najviših vrhova srednjeg Velebita. Slijedi hodanje Premužića stazom te se nastavlja predivnim zelenim proplancima prema šumi i vršnom grebenu.
Program puta planinare vraća u Štirovaču gdje slijedi pauza u jednoj od najvećih europskih šuma smreke, kako je neki nazivaju, prašumi Hrvatske.
Pri kraju izleta planinari su posjetili Smiljan i memorijalni centar „Nikola Tesla”. Namagnetizirani i dodatno pobuđeni izmjeničnom strujom ovog genijalca, planinari su se vratili u Kaštela

- Predivan izlet, predivna priroda, toliko lipog druženja i dobrih ljudi.  Zar išta više treba? Zdravi i veseli bili – poručili su Bedalovci

Foto: HPD A.Bedalov


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij