hren
 

OD KOMUNALE DO JASLICA
- Tijekom ove dvije godine započeli smo niz najavljenih projekata i proveli više mjera, s dijelom provedbe smo zadovoljni,a dio najava, iz različitih razloga nismo uspjeli realizirati -  kazao je danas, povodom dvije godine svog mandata,  na konferenciji za medije kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Gradonačelnik Ivanović  pred novinarima je iznio kratak rezime projekata i mjera, od kojih se značajan dio odnosi na izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

- Uz uređenja i održavanje oko 20 tisuća metara kvadratnih ulica,  radi se na staroj cesti na istočnom ulazu u grad, uređena je u potpunosti ulica Polinovac, otkupljuje se zemljište za Radunićevu ulicu, uređuje se ulica Bufaline prema Gospi Stomorije... Započeli smo s uređenjem nogostupa u Gomilici i Kambelovcu, dio je dovršen, dio ćemo uskoro nastaviti. Jedan od projekata je proširenje groblja u Kambelovcu, kojim će se dobiti novih 150 grobnih mjesta, odabran je izvođač i uskoro se kreće s realiazcijom. Kraju se privode i radovi na autobusnom ugibalištu na Baletnoj, za što je trebalo punih deset godina da radovi uopće krenu – dio je radova o kojima je govorio gradonačelnik

Ivanović se posebno osvrnuo i na tijek projekata izgradnje vodoopskrbe i kanalizacije, kako u Gomilici, tako i Radunu i Rudinama te u drugim djelovima Kaštela gdje se izvode, a sve je izvijestio kako je natječaj za odabir izvođača radova za luku u Starom, koja je većim dijelom projekt županijske lučke uprave,  završen te će se za nekoliko dana znati i tko će radove izvoditi. Iako su najavljeni za ovo ljeto, gradonačelnik je kazao kako će se tijekom ljetne sezone izvoditi samo radovi koji ne smetaju svakodnevici i turističkoj orijentaciji grada.
Najavio je i skori završetak prve faze uređenja plaže Glavica, koja se radi uz sufinanciranje Županije i resornog ministarstva, a i ponovno uređenje plaža za sezonu, posao koji su vremenske neprilike značajno poremetile.

Ono što je obilježilo komunalne djelatnosti u gradu u proteklom razdoblju je proširenje djelokruga rada gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro.

- Početkom veljače tvrtka Zeleno i modro započela je s prikupljanjem otpada na području grada. Građani su ispočetka, s prvim računima, imali niz primjedbi, no stanje na terenu govori da se sve malo smirilo. Nekoliko puta sam naglasio da cijena ne bi mogla biti drugačija niti da otpad odvozi neka druga tvrtka. Djelatnici Zeleno i modro rade od ponedjeljka do nedjelje, grad je sve čišći, ali još uvijek imamo problema s nelegalnim odlaganjem otpada, no i tome polako stajemo u kraj. Tijekom ljeta dio građana trebao bi dobiti spremnike za otpad, a dio nešto kasnije – najavio je Ivanović.

Kaštela su, prema sastavu stanovništva, ustvrdio je Ivanović, mladi grad i upravo iz tog razloga poseban se naglasak stavlja na društvene djelatnosti te brigu o djeci i mladima

- Županija je nama prepustila pripreme do dobivanja građevinske dozvole za proširenje škole u Gomilici. Radi se na dokumentaciji za proširenje vrtića u Lukšiću. Željeli smo se uhvatiti i proširenja vrtića u Kambelovcu no tu postoje određeni imovinsko-pravni problemi. Pred Gradskim vijećem uskoro će se naći prijedlog o povećanju sufinanciranja boravka djece u privatnim vrtićima, kako se ne bi roditeljima cijena povećala. U dogovoru s privatnim vrtićima oformit će se još nekoliko pedagoških grupa, među njima i dvije jasličke.
Lani je formiran i produženi boravak u školi Bijaći, a ove godine bit će još jedna grupa. Radi se na izgradnji dječjih igrališta, a u Kambelovcu smo napravili i igralište za sportske sktivnosti – dio je onoga što je Ivanović nabrojio, spomenuvši i porodiljnu naknadu te povećanje naknade za novorođenčad te 120 učenika i studenata koji dobivaju gradske stipendije.

Grad značajna sredstva izdvaja za kulturu, udruge, sufinanciranje različitih EU projekata, a uskoro će pokrenuti i mjeru potpora poduzetnicima za što se priprema javni poziv, a sredstva će uglavnom biti namjenjena mladim poduzetnicima te ženama u poduzetništvu.

- Za većinu ovih projekata iz gradskog proračuna izdvajamo godišnje oko 50 milijuna kuna. S nekim stvarima i nismo baš zadovoljni kako teku, a posebno se to odnosi na aglomeraciju i projekte kanalizacijskog te vodoopskrbnog sustava   i sve ono o čemu smo na tu temu govorili. Zapinje nam i projekt uređenja rive u Kaštel Novom gdje smo u „borbi“ s konzervatorima, ali se nadamo da će i to krenuti – ustvrdio je Ivanović naglasivši da se do kraja svog mandata nada realizaciji većine najavljenih projekata, kojima će Kaštela dobiti nove sadržaje, ali i zadovoljnije građane.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij