DRUGA REGIONALNA SMOTRA
Prvi dan regionalne smotre zborova „Canta Dalmatia“ okupio je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću šest zborova iz Splitsko-dalmatinske županije te jedan zbor, predstavnike Šibensko – kninske županije, koji su se publici predstavili s nizom izvedbi različitih glazbenih žanrova, od tradicijskih i duhovnih pjesama do obrada domaćih i svjetskih hitova.

Drugu godinu zaredom ovu smotru organizira HPD Bijaćka vila iz Donjih Kaštela, uz suradnju s Hrvatskim saborom kuluture, a uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela.

- Ova smotra na vidljiv način želi pokazati da Dalmacija pjeva, ne samo u klapskom obliku i tercama, već da u Dalmaciji postoje zborovi, kako muški i ženski tako i mješoviti, koji promiču klasični zborski repertoar. Do sada nije bilo platforme na kojoj bi to, na jedan način bilo vidljivo, a mi se trudimo te zborove okupiti na jednom mjestu, da pokažemo što možemo, da se ohrabrimo, razmijenimo iskustva, da se međusobno potaknemo – kazao je voditelj Bijaćke vile Andro Ćalo.

A na jednom mjestu ove su večeri nastupili domaćini iz HPD Bijačka vila izvevši „Cantat domino“, „Odiljam se“ i „U boj, u boj“, kao i PD Marjan iz Splita sa „Zemlja dide mog“, „Pisma s mora“ i „I have dream“.  Članovi MPD „Mirta“ iz Splita izveli su „Omili mi u selu divojka“, „Ave verum corrpus“ i „Tourdion“, a Gradski zbor iz Makarske otpjevao je „Naš grad“, „Lascia chio pianga“ i „O Mary don't you weep“. Za izvedbu ove večeri pjevački zbor Neuma iz Drniša odabrao je „Adoro te devote“, „Usta moja“ i „Down in the river to pray“, Trogirani okupljeni u HPD Petar Berislavić izveli su „Tebe poem“, „Bezgrešna Gospe“, „Hvala dušo moja“ i „Bodulska balada“, a večer je završena nastupom mješovitog zbora HRM-a, koji su otpjevali „Plovi,plovi“, „All my trials“, „Audite, silete“ te „Bring me little water, Silvy“.

Nastupi zborova nisu bili natjecateljskog karaktera, no sve je popratio selektor Dario Maleš, koji će u narednim danima zborovima dostaviti svoja stručna zapažanja njihovih nastupa.

- Kvaliteta zborova oscilira, no ja sam, baš poput publike, uživao ove večeri. A bilo je vidljivo da su u izvedbama uživali i sami zborovi pa i oni koji nisu bili baš na idealnom tehničkom nivou, što je najvažnije. Ove je večeri bilo i nekoliko zborova, koji su, skromno rečeno, na  nivou jer tehnički su spremni i muziciranje im je zavidno.
Ja imam obvezu napisati izvješće o nastupima i dati poneki savjet i sugestiju koja im može pomoći u daljnjem radu. No, ima tu i ljudi kojima takvi savjeti ne trebaju jer jako dobro znaju što i kako rade, a nekima će ti savjeti dobro doći – izjavio je Maleš.

Tijekom drugog dana smotre, u nedjelju, u dvorcu Vitturi održat će se seminar za dirigente i voditelje zborova te sve zainteresirane, koji započinje u 10 sati, a uz predavanja glazbenih stručnjaka, kao  demonstracijski zbor u dijelu seminara koji govori o vođenju dječjih zborova, nastupit će novoosnovani  Kaštelanski tići.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij