hren

GODIŠNJICA OSNUTKA BOJNE
Prije točno 28 godina na Resniku u Kaštel Štafiliću ustrojena je 1. bojna Četvrte brigade Hrvatske vojske, a na istom mjestu ove je subote svečano obilježena obljetnica tog događaja, važnog za formiranje Hrvatske vojske na ovom području.

Obilježavanju je nazočio dio vojnika 1. bojne, njihovi zapovjednici i prijatelji, a o važnosti stvaranja 1. bojne te cijele brigade govorio je prvi načelnik Stožera 4. brigade, umirovljeni brigadir Jakov Miletić.

- Mnogi su sudjelovali u stvaranju brigade, no pokojni Ivo Jelić kao zapovjednik brigade, Mirko Šundov, danas načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske te ja, morali smo staviti svoje potpise na službeno formiranje bojne i brigade. Naravno, sve uz odobrenje pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, koji nam je na našu konstataciju da mi nismo političari, kad smo se s njim susreli, jednostavno kazao: Vi se brinite o vašoj struci i dobijte rat. Rat smo i dobili – gorljivo je ispričao Jakov Miletić, a uspomene je evocirao i umirovljeni general Ivan Beneta.

Emotivnih trenutaka stvaranja 1. bojne, koju su na početku činili prvi hrvatski policajci iz Kumrovca i Rakitja, a potom i mladi vojnici koji su napustili JNA te ostali, podsjetio se tadašnji zapovjednik satnije, a danas pukovnik u mirovini Ilko Pavlović

- Meni su bili dodijeljeni prebjezi iz JNA i danas govoriti o tome, možemo samo reći da je sve to bila velika stvar. Odavde sam u Kruševo poveo 109 vojnika, od kojih 102 nisu imala više od 20 godina, bili su djeca. Djeca koja su imala veliko srce i još veće domoljublje, toliko veliko srce da ga je bilo teško kontrolirati – kazao je, između ostalog Pavlović, posebno se prisjećajući suborca i zapovjednika Gente Međimorca, hrabrog ratnika kojem se ni danas ne zna mjesto pogibije i grob.

U sjećanje na dane ponosa i sve njihove poginule i nestale suborce, sudionici ovog obilježavanja nazočili su svetoj misi u crkvi Majke Terzije na Resniku, koju je predvodio don Jure Strujić.
Nakon mise predstavnici Udruge veterana 4. brigade položili su cvijeće i upalili svijeće pred spomenikom na ulazu u hotel Resnik, a sve je bilo popraćeno himnom Četvrte brigade u izvedni policijske klape Sveti Mihovil te dirljivim riječima dramske umjetnice Mladenke Gruice.

- ... a on skupi ona svoja četri ljuta žulja, kopaj i moli Blaženu divicu Mariju da mu dica ne zaborave tko su... – čulo se ovog dana na Resniku.

Cvijeće i svijeće pred spomenikom su položili i predstavnici Županije na čelu s dožupanom Lukom Brčićem te predstavnici Grada Kaštela predvođeni dogradonačelnicom Jadrankom Matok Bosančić, kao i Mirko Sušac u ime Koordinacije braniteljskih udruga Kaštela. Svijeće za sve poginule hrvatske branitelje upalili su i izaslanici samostalne satnije „Marijan Brnić“ livanjske brigade iz sela Dobro, kao i bračni par Christine i Mirko Renić, koji svake godine stignu na ovo obilježavanje iz Stuttgarta.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij