hren
 

O KAMPANJI, OČEKIVANJIMA I FOKUSIMA DJELOVANJA
„Plava skupina“  HDZ-ovih kandidata, koju čine Dubravka Šuica, Željana Zovko, Goran Pauk, Tomislav Sokol, Nikolina Brnjac te Domagoj Maroević, ovog utorka službeno su u Konavlima započeli kampanju za izbore zastupnika u EU parlament, a već u srijedu  dio njih posjetilo je nekoliko gradova i mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji poput Kaštela, Trogira, Solina, Klisa, Sinja i Trilja.

U Kaštelima su se HDZ-ovi kandidati, Šuica, Zovko, Pauk i Maroević, družili s građanima i odgovarali na pitanja novinara na sućuračkoj rivi, a domaćini su im bili članovi kaštelanskog HDZ-a na čelu s predsjednikom Gradskog odbora Ivanom Udovičićem te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Ova naša „Plava skupina“ krenula je jučer s juga Hrvatske, ići ćemo obalom do Umaga pa potom u središnju i kontinentalnu Hrvatsku, sve do Iloka na krajnjem istoku. U isto vrijeme „Zelena skupina“, koju predvodi nositelj liste Karlo Ressler, krenula je u suprotnom smjeru, tako da ćemo dva puta obići Hrvatsku. Pri tome, mi koji smo već bili u EU parlamentu želimo pokazati što smo sve do sada uradili, kao i upoznati građane s benefitima EU. A najveći simbol našeg šestogodišnjeg članstva i djelovanja u EU bit će Pelješki most pa zračna luka Dubrovnik, djelomično i splitska zračna luka.
Moram naglasiti da nije samo EU donijela nešto nama, nego smo i mi donijeli njima, od naše vrijedne baštine, našeg jezika, naše tradicije i time ih obogatili. Često me građani kod kuće znaju pitati „kako je tamo u Europi“, a ja im uvijek ponavljam, nismo mi tamo, Europa je tu – kazala je ovom prigodom Dubravka Šuica.

Na pitanje kakve rezultate očekuju na izborima i kako komentira prognoze da će jedan HDZ-ov mandat pripasti udruženoj desnici, Šuica je odgovorila kako u HDZ-u očekuju pet mandata.

- Ne znam što to znači desnica? HDZ je domoljubna, državotvorna stranka koja je osnivala hrvatsku državu. Pod njenim vodstvom smo se borili u Domovinskom ratu, pod njenim vodstvom smo ušli u najznačajnije svjetske organizacije, od Ujedinjenih naroda i NATO-a do Europske unije. Mislim da nema dvojbe i da građani shvaćaju tko je ozbiljan političar. Sadašnji premijer također je stigao iz naših redova, iz EU parlamenta i mislim da nema nikoga tko može bolje razumjeti i imati viziju Hrvatske u Europskoj uniji nego što je to Andrej Plenković i HDZ pa tako i kandidati s HDZ-ove liste – ustvrdila je Šuica i naglasila da na HDZ-ovoj listi ima mladih kandidata, kao i da se među prvih osam kandidata na listi nalazi čak pet žena, što je po njenim riječima rijetkost.

Kako je Željana Zovko, iako je do sada imala EU ured u Splitu, u cijeloj priči u suštini predstavnik Hrvata izvan Hrvatske, jedini kandidat na listi HDZ-a kao predstavnik Splitsko-dalmatinske županije je Domagoj Maroević, prvi čovjek Županijske lučke uprave u Splitu. A uz njegovo dosadašnje profesionalno djelovanje povezan je i njegov glavni fokus u kampanji.

- Segment kojeg ću se najviše u kampanji doticati su luke, pomorsko dobro, uređenje obalnog pojasa, izgradnja lučke infrastrukture i slično. U narednom sedmogodišnjem periodu, od 2021. do 2027. godine, moramo bolje i kvalitetnije  isplanirati način prikupljanja i povlačenja sredstava iz EU fondova, posebice za lučku infrastrukturu. Naime, u ovom trenutku, mi kao lučka uprava, možemo povlačiti sredstva isključivo za javni linijski prijevoz. Luke su daleko šire i kompleksnije od javnog linijskog prijevoza  i mislim da naglasak trebamo staviti na komunalnim vezovima, na uređenju ribarskih iskrcajnih mjesta tako da domicilno stanovništvo ima koristi od luka u kojima se odvija skoro najveći dio života u priobalju i otocima – zaključio je Maroević.

HDZ-ovi kandidati u četvrtak će boraviti na Braču, a potom kreću prema sjevernom dijelu Jadrana.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij