hren
 

ŠETNICA U STAROM BEZ ZELENILA
- Može li bit gluplji projekt od onog koji predviđa sadnju česmine uz more? Sporo raste, škodi joj jugo pa su sve posađene česmine propale, zimzelene su, iako nikad neće narasti, ružno izgledaju i očito nekome odgovara uporno saditi skupe sadnice koje propadaju... tko je tu lud? Nekad prekrasna šetnica sad je gola pustinja kojom je ljeti muka prolaziti – napisala nam je zabrinuta čitateljica o posađenim stablima česmine duž šetnice na istoku Kaštel Starog.

- Radi se o šetnici od đardina u Starom do Palaca, a skoro sva stabla su osušena. Prije par dana su oko tih suhih stabalaca stavljali novu zemlju i gnojivo.
Uz šetnicu su posadjena ukupno 42 stabalca od kojih su 24 osušenog liđća pa pretpostavljam da su umrla. Prva stabalca su posadjena 2017. Godine i većina je propala. Slijedeća tura je posadjena 2018. Od kojih je isto dosta propalo, a zadnjih nekoliko u veljači...i njih je nekoliko ubilo zadnje jako jugo – nastavila je s opisom stanja čitateljica.

Koliko je naša čitateljica u pravu te je li se odluka saditi česminu na toj lokaciji pokazala pogrešna, upitali smo nadležne u Vlastitom pogonu Grada Kaštela.

- Razlog za sadnju česmine bio je u tome  jer je ona priobalno zimzeleno drvo tako da zadržava lišće cijele godine čime doprinosi vizuri prostora. Raste sporo, u početku je osjetljivo, no možemo ga naći na našim javnim površinama i parkovima, primjerice i oko đardina u Kaštel Novome, što govori da može bez problema uspijevati na sličnim lokacijama.
Dio stabala, ne samo crnike, propao je zbog lošeg postupanja i nepažnje građana kod parkiranja, građevinara koji su ih polomili strojevima  ili zasuli građevinskim otpadom i betonom.

I dalje ćemo nastojati saditi česminu gdje bude moguće jer je relativno uzak izbor biljaka stablašica koje uspijevaju u obalnom prostoru - kazao je Ivan Čagalj opovrgavajući navode čitateljice kako je česmina drvo neprimjereno obalnom pojasu, a s njim se „slaže“ i određena stručna literatura, koja česminu navodi kao drvo koje je otpotno i na sol i na vjetrove na Jadranu pa je pogodna za sadnju upravo na takvim područjima.

Foto: čitateljica


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij