hren
 

PROMET POTPISAO UGOVORE ZA NOVE AUTOBUSE
Nabava 20 zglobnih i 14 solo gradskih niskopodnih autobusa vrijedna je 73,9milijuna kuna i sufinancira ju Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Splićani, stanovnici okolice i svi njihovi gosti najkasnije 15. listopada ove godine vozit će se u 34 nova niskopodna autobusa javnog prijevoza tvrtke Promet. Rezultat je to procesa javnog nadmetanja Prometa koji je sredinom siječnja potpisao ugovore s tvrtkama Jolly Auto line d.o.o. iz Šibenika za nabavu 20 zglobnih autobusa marke Mercedes i Auto Hrvatska prodajno servisni centri d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca za nabavu 14 solo autobusa marke MAN. Vrijednost ugovora je 73,9 milijuna kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Naime,  Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je u 2018. godini potpisan između Prometa d.o.o., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), za taj je projekt osigurano 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om. U tom iznosu EU pokriva 85% iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos je iz proračuna Republike Hrvatske.

„Provedbom projekta riješit će se ključni problem nedostatnog i zastarjelog voznog parka, s vozilima s velikim brojem prijeđenih kilometara i koja povećano onečišćuju okoliš. Naime, nabavom ugovorenih autobusa Promet će unaprijediti kvalitetu usluge i povećati broj putnika u javnom prijevozu te smanjiti emisiju štetnih plinova jer će nova vozila zadovoljavati EURO 6 normu. Sadašnje stanje dovelo je do pada kvalitete usluge te povećanih troškova održavanja vozila i potrošnje goriva. Nije ni u potpunosti osiguran pristup osobama s invaliditetom, što smanjuje dostupnost vozila i općenito javnog prijevoza“ rekao je na konferenciji za medije Miroslav Delić, predsjednik uprave Promet d.o.o..

Projekt se provodi na području drugog najvećeg grada u Hrvatskoj s velikim brojem putnika, a opći cilj je podići i unaprijediti kvalitetu javnog prijevoza građana i građanki na području Splita i okolice. Primjerice, ugovoreni autobusi predviđaju specijalno prilagođen prostor za osobe s invaliditetom i omogućen im je i nesmetan pristup s autobusne stanice u vozilo na srednjim, odnosno drugim vratima. Naime, rampa za osobe s invaliditetom nalazit će se samo na jednim vratima u autobusu - srednjim za autobuse s troja vrata i drugim od vozača za autobuse s dvoja vrata. U autobusu će postojati i posebno mjesto na koja se kolica osoba s invaliditetom fiksiraju sigurnosnim pojasom, što im omogućuje nesmetanu vožnju i povećava kvalitetu usluge.  

„Modernizacija splitskog javnog voznog parka koju smo pokrenuli početkom prošle godine ide dalje! Ova nova flota od 34 autobusa, koju zahvaljujući uspješnoj prijavi Prometa financiraju Kohezijski fond Europske unije i državni Proračun, značajno će podići kvalitetu našeg javnog prijevoza, a samim tim i zadovoljstvo naših sugrađana. Promet Split značajni je čimbenik razvoja našeg grada i Županije, jedna od najvažnijih gradskih tvrtki čije usluge svakodnevno koriste tisuće Splićana, naših susjeda i gostiju. Zato je važno imati usluga na najvišem nivou, a to znači svima dostupne, sigurne i točne autobuse. Ništa manje nije nevažna i činjenica kako će novi autobusi pridonijeti i boljoj zaštiti okoliša, ali ono što me najviše veseli je promišljanje prilikom nabave o našim najslabijim sugrađanima, osobama s posebnim potrebama koje će imati daleko lakši pristup javnom gradskom prijevozu“, istaknuo je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

Promet d.o.o. obavlja prijevoz na 24 lokalne linije, 41 županijsku liniju te 3 međužupanijske linije i to većinom na području svojih 16 suvlasnika, a to su gradovi Split, Solin, Kaštela, Trogir i Omiš te općine Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Šestanovac. Dužina svih linija iznosi oko 1 660 kilometara.
Tvrtka Promet je krajem 2017. godine raspolagala voznim parkom od 146 autobusa različitih marki, tipa i namjene, prosječne starosti oko 12 godina. U siječnju 2018. je nabavljeno devet rabljenih zglobnih gradskih vozila tako da je trenutno stanje 155 autobusa. Od 668 zaposlenika Prometa njih 340 su vozači koji godišnje prevezu više od 34,6 milijuna putnika i prijeđu oko 8,7 milijuna kilometara.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij