STRADALI KROVOVI, RASVJETA, STABLA, KOŠNICE
Dio problema uzrokovanih vremenskim neprilikama proteklih dana, odnosno posljedicama orkanske bure u Kaštelima, uklonjeni su, dok je dio u postupku sanacije, a za dio štete bit će potrebno i duže vremena da se situacija vrati u prvotno stanje. Zabilježena šteta u Kaštelima manja je od one koju su zabilježile službe u susjednim gradovima, Splitu i Trogiru, no ipak i ona je značajna, a iz Grada je upućena obavijest kako građani nastalu štetu trebaju prijaviti u narednim danima.

Tijekom vikenda na terenu diljem Kaštela uredovali su vatrogasci i policajci, djelatnici Vlastitog komunalnog pogona, električari, komunalni redari te djelatnici koncesionara za obavljanje određenih djelatnosti tvrtke Tehnograd.

Akcijama u sprječavanju i saniranju štete u kojima su dežurne službe sudjelovale, koordinirao je stožer Civilne zaštite pred čijim se članovima ovog jutra našao poduži spisak počinjene štete.

Tako je na području Kaštela zabilježen je veći broj oštećenja krovova kuća, pri čemu su padali crjepovi i pucali dimnjaci , a najveću štetu doživio je krov Vatrogasnog doma u Kaštel Sućurcu. Bura je sa Vatrogasnog doma odnijela cijelu krovnu konstrukciju površine 160 metara četvornih, koja je odletjela i prouzročila štetu na obližnjoj obiteljskoj kući. Na istom Vatrogasnom domu bura je izbila i nekoliko drvenih okvira sa staklenim stjenkama te dodatno povećala materijalnu štetu. Unatoč velikom oštećenju te oštećenju obližnjeg obiteljskog objekta, nije došlo do ozljeđivanja osoba, što je bila sreća u nesreći, Zbog situacije na tom je području privremeno bio zatvoren i sav promet.

Bura je porušila i dvadesetak stupova javne rasvjete kao i dva stupa HEP-a zbog čega privremeno nije bilo električne energije u dijelovima Kaštel Novog i Kaštel Sućurca. Porušen je i veliki broj reklama uz prometnice te prometnih znakova,  kao i određeni broj semafora na stupovima, a sanacija semafora i postavljanje novih znakova je u tijeku.

U svom haranju bura je napravila štetu pčelarima i vlasnicima plastenika, no za razliku od bure prije nekoliko godina, broj srušenih stabala bio je znatno manji, a kako stručnjaci tvrde, razlog je u nedostatku kiše zbog čega je tlo bilo suho.

Međutim u svim kaštelanskim parkovima, kao i na drugim područjima,  ima odlomljenih grana, koje ne smetaju komunikaciji u njima, a grane se uklanjanju.

Da se radilo o iznimno jakoj buri pokazuje i podatak da je bura na groblju u Kaštel Sućurcu oštetila nekoliko nadgrobnih spomenika.

Zabilježeno je i nekoliko prevrtanja štandova te manjih montažno-mobilnih objekata, kao i prevrtanje kamiona s prikolicom koji je bio parkiran u Kaštel Sućurcu.

U cijeloj situaciji nije bilo ljudskih žrtava i posebnih ozljeđivanja, a zabilježene su tek lakše ozljede djelatnika na održavanju putova, kojeg je bura srušila dok je obavljao posao na području Brižina.

- Sve službe su ovih dana radile te nastavljamo i dalje kako bi otklonili sve probleme. Građane obavještavamo da štetu nastalu na svojim privatnim zemljištima, objektima ili vlasništvu mogu prijaviti u roku od osam dana u Gradsku upravu, na broj telefona 205-223, a na osnovu prijava utvrdit će se i procijeniti šteta te utvrditi daljnja postupanja – kazala nam je u ime Stožera CZ dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

Pogledajte galeriju fotografija koje su nam dostavili kaštelanska vatrogasna društva, čitatelji i naši foto reporteri…


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno