hren

UKLANJANJE ČEMPRESA UZNEMIRILO I ŽIVE I MRTVE
- Ovom se groblju zadnjih 30 godina nije poklanjala pažnja koju ono zaslužuje iz povijesnih, kulturnih, ali nadasve ljudskih razloga, a devastacija koja se zadnjih dana na njemu dogodila, navela nas je da javno izrazimo svoje nezadovoljstvo – kazala je Manja Buktenica, jedna od desetak građana koji su se u petak navečer okupili na starom groblju uz crkvicu Sv. Kuzme i Damjana u Kaštel Gomilici u želji da upoznaju javnost sa svojim neslaganjem s radovima koje tu izvodi Grad Kaštela, a odnose se na uklanjanje stabala čempresa.

- Znamo da je na groblju bilo poneko oboljelo i staro stablo koje je prijetilo sigurnosti , ali veći dio čempresa nije bio previše star niti bolestan pa mi sve to pomalo zvuči prenaivno. Stanje nekih čempresa  i prije dvadesetak godina pokazivali su potrebu za intervencijom i potrebu da se groblje održava na pravi način, što nije odrađeno.

Ako su ova stabla trebala biti uklonjena, iako i sami možete vidjeti da su ostaci pojedinih debala potpuno zdravi,  način na koja su ona posječena i kako se pri tome postupalo prema grobovima  je neprihvatljiv. Nameće mi se pitanje jesu li se gradske službe posavjetovale s konzervatorima, imaju li pravomoćno rješenje o uklanjanju stabala i je li sve odrađeno po zakonskim propisima. Inače, nas, čiji su preci pokopani na ovom groblju, nitko nije obavijestio o namjerama, nije bilo objavljeno na nekim službenim stranicama ili oglasnim pločama – nastavila je Buktenica, više puta napominjući kako je cijeli prostor tužno vidjeti, a ljudi koji se nalaze u tim grobovima takvo ponašanje nisu zaslužili.

Kuća Jozice Kljaković Gašpić nalazi se u blizini starog groblja pa je godinama mogla svjedočiti stanju na njemu, a kako kaže često je posjećivala grobove svojih predaka te je ustvrdila kako stanje čempresa, osim pojedinog primjerka, nije bilo niti loše niti opasno.

- Jučer sam došla na groblje i ostala zatečena. Stabla ispilana, a grobovi prekriveni granama. Na jednom od grobova bila je zapaljena vatra i ložile se neke grane. Evo, žeravicu koju su ostavili, unatoč buri, i sami možete vidjeti. Prihvaćam da se trebalo maknuti čemprese koji su smetali zbog sigurnosti, ali maknuti zdrave čemprese, koji nikome ne smetaju, to ne prihvaćamo. Kao što ne prihvaćamo devastiranje, odnosno bacanje ispilanih stabala na nečiji grob.

Još prije desetak godina upozoravala sam nadležne i pozivala vas novinare da dođete vidjeti kako se o groblju ne vodi računa, pa su tako i vrata groblja dvije godine bila uništena, ali nitko nije reagirao.

Cijeli ovaj prostor, a na ovom groblju ostalo je manje od trideset pokojnika, jer je dio izmješten na novo groblje, u budućnosti treba imati primjereniju vizuru. Zašto se ovo ne pretvori u jedan park, mjesto gdje će se i među grobovima, odvijati život i određena događanja poput večeri poezije i slično, Nadležni trebaju razmišljati o zaštiti ovog područja, a ne devastiranju - poručila je Kljaković Gašpić.

Okupljeni Kaštelani ovom su prilikom upalili svijeće za sve pokojnike na ovom groblju i još jednom, iako je Portal grada Kaštela objavio odgovor nadležnih o provedenim radovima, zatražili od gradskih službi da im odgovore je li sve odrađeno prema zakonskim propisima, naglasivši pri tome da je postupanje s posljednjim počivalištima mrtvih posebno uređeno, a pojedini postupci i kažnjivi.

- Moja reakcija proizlazi iz želje da mjesto u kojem sam rođena, bez obzira na nužnost promjena koje život sa sobom donosi i bez obzira na nove generacije ili baš zbog njih, sačuva svoje vizure i mjesta sjećanja. Ovo groblje ima svoje značenje, simbol je Kaštel Gomilice, u istoj mjeri kao i Kaštilac. Staro groblje je mjesto naših razgovora, dogovora i susreta, dio našeg odrastanja i sazrijevanja pa time i dio nas. Svako naše putovanje nas koji smo ovdje rođeni, simbolički i stvarno započinje i završava upravo na ovom mjestu.

Ne reagirati na devastiranje starog groblja značilo bi biti mrtviji od naših mrtvih, a ako postoji potreba pojedinih zahvata treba ih raditi s više poštovanja prema ovom svetom mjestu – poručila je na kraju Olivera Pionić.

Foto: Luka Ištuk

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij