hren

UZNEMIRENI GRAĐANI
U našu redakciji stigao je određeni broj poziva i poruka uznemirenih građana, koji su tražili objašnjenje za rušenje stabala čempresa na starom groblju kod crkvice Sv. Kuzme i Damjana u Kaštel Gomilici, što nas je navelo da potražimo službeno objašnjenje od nadležnih u Gradu Kaštela.

U nekim od poziva, za uklanjanje stabala „optužen“ je investitor trgovačkog centra koji se gradi u neposrednoj blizini, u nekim porukama navedeno je da je došlo do oštećenja pojedinih grobnica i grobova oko crkvice koja datira iz 12. stoljeća, no sve te navode u Gradu su odbacili, ustvrdivši kako je riječ o uklanjanju stabala zbog starosti i bolesti te da te radove obavljaju djelatnici Vlastitog pogona, uz pomoć ovlaštenog alpiniste.

- Na starom groblju sv. Kuzme i Damjana u Kaštel Gomilici se kao i na svim grobljima nalazio niz čempresa i drugih stabala koji su tijekom vremena krošnjom prerasli prostor groblja. Jaki udari vjetra ovakva stabla oštećuju, lome ili čak čupaju iz tla.
Zadnjih godina zbog jakih bura smo imali dosta štete na stablima i grobnicama na ovom groblju jer su se neka stabla nakrivila, a neka su tijekom nevremena pala i oštetila grobnice. Imali smo slučaj da je srušeno stablo svojim korijenom izvuklo cijelu grobnicu sa spomenikom.
U svim ovakvim situacijama kad stablo ošteti grobnicu djelatnici Vlastitog pogona su morali rezati porušena stabla, a oštećene grobnice sanirati o trošku Grada Kaštela.
Djelatnici Vlastitog pogona godinama skraćuju stabla te prorjeđuju grane s namjerom da stabla što duže održimo u prostoru. Isto tako s vremenom stabla postaju osjetljivija na štetnike i bolesti te se moraju uklanjati i zamijeniti novima.

Samo groblje je, zbog aktivnog obližnjeg gradilišta, nedostupno mehanizaciji i strojevima, tako da se svi radovi održavanja, čišćenja i iznošenja materijala i drveta izvode ručno.
Iz navedenih razloga, djelatnici Vlastitog pogona iskoristili su situaciju kada je obližnje gradilište bilo slobodno za manipulaciju velikim strojevima radi odvoza materijala te su prepilali sva stabla koja su bilo zbog bolesti ili zbog udara vjetra postala opasnost za groblje i grobnice. Radovi su izvedeni uz pomoć profesionalnog alpiniste te nijedna grobnica nije oštećena.
Veliki dio  čempresa je otpilan i odvezen s groblja, a preostali dio bit će prevezen u najkraćem mogućem roku ovisno o tome kada će prolaz strojevima biti prohodan zbog susjednog gradilišta.
Nakon čišćenja terena ponovno će biti posađeni čempresi koji će s vremenom oplemeniti groblje – detaljno nam je objasnio upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij