hren
 

ANDROMAK POČASNI PREDSJEDNIK HDZ-A KAŠTELA
Članovi kaštelanskog HDZ-a ovog su četvrtka svečanim skupom u Kaštel Sućurcu, obilježili 29 godina od osnutka ove stranke u Kaštelima. Kaštelanskim HDZ-ovcima na proslavi su se pridružili simpatizeri stranke, kao i brojni gosti među kojima ministar Goran Marić, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Ante Sanader, župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Ante Bačić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, novi ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, načelnici i gradonačelnici okolnih gradova i općina, predstavnici  mladeži HDZ-a, udruge“ Katarina Zrinski“, zajednice branitelja „Gojko Šušak“ i brojni drugi.

Skup je otvorio domaćin, predsjednik GO HDZ-a Kaštela Ivan Udovičić, koji se u svom govoru osvrnuo na rad aktualne HDZ-ove Vlade i potpore koju joj daje članstvo HDZ-a iz Kaštela. Udovičić je naglasio da osim ratne Vlade, niti jednu do sada nije dočekala složenija gospodarska i politička situacija te kako donošenje brzih i kvalitetnih odluka često priječi tijesna koalicijska većina.

„U Kaštelima se radi na prosperitetu“

- Vjerujemo da će vodstvo naše stranke svojom stručnošću, znanjem i idejama, u danim okolnostima donositi i najbolje odluke te da možemo i hoćemo napraviti nužne pomake, kao i povećati izglede gospodarskog oporavka kako bi postigli cilj, gospodarski  jaku i politički stabilnu Hrvatsku, u kojoj će građani graditi svoju budućnost, a neće odlaziti iz nje. Na tom putu dajemo istinsku potporu vodstvu HDZ-a od strane svih članova stranke u Kaštelima. Upravo na tim temeljima gradimo i svoju perspektivu u Kaštelima, radimo na ključnim komunalnim projektima, na društveno važnim objektima iz područja odgoja i obrazovanja, a pregovaramo i sa značajnim gopodarskim subjektima oko strateških ulaganja, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta – kazao je Udovičić, posebno se zahvalivši Županiji i županu Blaženku Bobanu na pomoći i suradnji u realizaciji pojedinih projekata te između ostalog, naglasivši važnost početka projekta izgradnje tunela kroz Kozjak i ulogu Države u tom projektu.

O projektima koji se realiziraju u Kaštelima, od komunalne infrastrukture i uređenja obalnog pojasa, preko suradnje s gospodarstvenicima na razvoju gospodarstva do sadržaja za djecu i mlade te različitih socijalnih i demografskih mjera s govornice je ove večeri govorio gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

O oporbi kao praznim kantama

Župan Blaženko Boban kaštelanskim je slavljenicima ove večeri govorio o potrebi zajedništva i sloge, kako je kazao, onoga što ih jedino može voditi naprijed i donijeti prosperitet.

- S druge strane, onima drugima, koji su tako glasni i bučni, a iza sebe traga ne ostavljaju, naše zajedništvo stvara jal i zlobu. Nije njima problem ni Marić ni Sanader, ni Boban, ni Plenković ni Krstičević, njima je problem Franjo Tuđman, čovjek koji je stvorio, na njihovu žalost, Hrvatsku, kao i više od 200 tisuća HDZ-ovaca u Hrvatskoj, to je njihov problem – ustvrdio je u svom govoru Boban.

Na potrebu zajedništva te jakog i snažnog HDZ-a, od lokalne do državne razine, osvrnuo se i Ante Sanader, podsjetivši sve na nedavne događaje u Hrvatskom saboru, odnosno, kako je naveo,  ljude koji pokušavaju napraviti cirkus od Sabora s ciljem da se omalovaže institucije i pokažu da Sabor nije potreban.

Na županov i Sanaderov osvrt na ponašanje i odnose oporbe, na početku svog govora nadovezao se i ministar državne imovine Goran Marić, koji je ovom skupu nazočio kao izaslanik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

- Sanader je govorio o neredu, a Boban o buci, mislim da je svima dobro poznato da najveću buku stvaraju prazne kante – ustvrdio je Marić.

Stečajni upravitelji važniji od rezultata?

Ministar, kojeg su ovovečernji govornici nazvali istinskim prijateljem Kaštela, podsjetio je sve na dane osnivanja HDZ-a u Hrvatskoj, ali i govorio o budućnosti, gospodarskom razvoju, važnosti državne imovine, socijalnoj politici, ideologijama, a s govornice se osvrnuo i na jedan od aktualnih kaštelanskih problema  u čije je rješavanje uključeno Ministarstvo kojem je on na čelu, Kaštelanskim staklenicima.

- Znamo koliko ovaj kraj trpi zbog stanja u Kaštelanskim staklenicima, ali kad su stečajni upravitelji važniji od samog rezultata stečajnog postupka, onda imamo ovo što imamo. Ministarstvo državne imovine predložilo je razrješenje stečajnog upravitelja, a taj prijedlog od ostalih institucionalnih sudionika nije prihvaćen. Zbog tog degradacijskog postupka Ministarstvo je povuklo svog predstavnika iz odbora vjerovnika – rekao je ministar.

S govornice sućuračkog kina ministar Marić podsjetio je sve i na nedavnu izjavu predsjednika EU parlamenta Antonija Tajanija o talijanskoj Istri i Dalmaciji, kazavši kako je možda Tajani imao drugačiju poruku, ali da će se njegova izjava pamtiti po povjesno-presedanskoj  skandaloznosti.

Posebna čast prvom kaštelanskom HDZ-ovcu

Svi govornici ove su večeri posebno pozdravili i zahvalili se hrvatskim braniteljima, roditeljima i obiteljima poginulih branitelja te utemeljiteljima HDZ-a u Kaštelima, na čelu s Veselkom Andromakom. Iskorištena je i prilika da se Andromaku dodjeli posebno priznanje za utemeljenje stranke i izniman doprinos njenom radu, koji je ujedno, prema odluci Gradskog odbora postao počasni predsjednik HDZ-a u Kaštelima.
Andromak se u emotivnom obraćanju zahvalio svojim stranačkim kolegama, naglasivši kako to priznanje nije samo njegovo nego i svih onih koji su početkom 90-ih započeli graditi i gradili Hrvatsku, posebno spmenuvši neke od onih koji su uz njega u turbulentnim vremenima osnovali HDZ u Kaštelima. Andromak je naglasio i važnost zajedničkog rada mladih i starijih, kao temelj uspješnosti.

- Svi znamo onu o mudrosti starijih i hrabrosti mladih i jedno bez drugog ne može. Jer kazano je, mudrost bez hrabrosti je podlost i prijetvornost, a hrabrost bez mudrosti je ludost i samouništenje. I zato, baštinite zanos predaka naših, budite hrabri i mudri, sada i uvijek i vazda u obrani doma svoga i svoje Domovine – poručio je Andromak na sebi svojstven način.

U programu ovog svečanog skupa, kojeg je vodila Marijana Vulas, u glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Cambi.

Foto: Luka Ištuk

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij