Sanacija plaže Dračić

Građani  Grada Kaštela  koji žive u blizini plaže Dračić, neobavezni šetači i članovi Moto-kluba “Sjene” nedavno su ukazali na problem borova i tamarisa na Dračiću. Naime, korijenje borova izišlo je izvan zemlje, jer je dio terena  na kojem stabla rastu potkopalo more. Osim što bi bila šteta da plaža Dračić ostane bez ovih borova i ostalih stabala, oni predstavljaju opasnost i za prolaznike, jer ih već i jači nalet vjetra može srušiti i pri tome nekoga ozlijediti.

Bilo je prijedloga od strane pojedinaca da se izradi potporni zid, te da se između njega i terena na kojem su borovi naspe zemlja kojom će se pokriti korijenje borova; neki bi borove odmah uklonili i zasadili mladice, a  neki predlažu da se naspe plaža kako more ne bi potkopavalo zemlju oko borova. Prema riječima starijih mještana, na toj plaži je  prije tridesetak godina postojao poljski put kojeg je more do danas sasvim uništilo, a kao posljedica rada mora danas su ugrožena i stabla uz ovaj dio obale.

Da li se borovi mogu spasiti, hoće li se zasaditi novi borovi i što se radi po tome pitanju, upitali smo gosp. Ivana Čaglja, člana poglavarstva zaduženog za gospodarstvo, zaštitu okoliša i gospodarenje gradskom imovinom i prostorom - “Upoznati smo sa ovim problemom, kojem se ne smije pristupiti olako. Konzervatori uskoro izlaze na taj dio obale kako bi utvrdili činjenično stanje, a također smo se obratili i ljudima zaduženima za Eko-projekt. Nakon njihovih zaključaka o radnjama potrebnim za spašavanje stabala na plaži Dračić, Grad će zatražiti i mišljenje krajobraznih arhitekata. Dakle, uskoro kreće sanacija plaže Dračić.”
KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl