hren
 

JEFTINE BIRTIJE NA ZIDIĆU IL KANTUNIĆU
Ispijanje alkohola na javnom mjestu nekada može biti čak i simpatično. Primjerice kad ekipa na banku od pazara baci partiju na briškulu ili trešetu ili pak kad se društvo okupi na partiji balota pa ljetnu vrućinu pokuša ublažiti pokojim pivom. No je li tomu uvijek baš tako i treba li nam možda i odluka Grada o alkoholu na javnim mjestima govore primjeri suprotni spomenutoj pozitivnoj praksi.

Posljednji primjer u kojem se alkohol i javno mjesto ne spominju po dobrome dolazi iz Kaštel Sućurca, gdje prema navodima čitateljice, dolazi do svakodnevnog uznemiravanja prolaznika, stanara pa i turista koji borave u obližnjim objektima.

- Skupina ljudi koja pije ispred samog muzeja Podvorje doslovno svakodnevno terorizira cijelo navedeno naselje, ispijajući alkohol uz uriniranja po ulici, psovke, vrijeđanja pojedinih ljudi, oštećujući im automobile... Da bi slučaj još bio gori sa njima ispijaju pive i pojedini komunalci koji rade na održavanju zelenih površina, piše nam čitateljica iz Sućurca.

- Svakodnevno trpimo od strane istih,sve navedeno od jutra do kasno uvečer. Moramo napomenuti da se bavimo turizmom, tako da takva “promocija”u turističke svrhe šteti nama i Gradu. Sve nadležne institucije su upoznate kao i komunalno redarstvo, koje se ograđuje i kaže da nema ovlast za takvo nešto, a nikad nisu izašli na teren. To nam svakodnevno djeca gledaju i slušaju, kakav primjer dajemo budućnosti ovog Grada, kako će ga turisti doživjeti!?
Ponekad se ne može ući ni u sami Muzej jer pojedinci iz te navedene skupine zavežu pse na sami ulaz.... - navodi naša čitateljica čiji podaci su poznati redakciji.

Ponukani pričom poslali smo pitanje Gradskoj upravi navodeći kako smo u redakciju zaprimili pritužbe i fotografije ispijanja alkohola na javnom mjestu te ometanja prolaznika i turista.
Molimo vas da nam odgovorite postoji li Odluka o ispijanju alkohola na javnom mjestu koja se odnosi na grad Kaštela, a ako ne, razmišlja li se o donošenju iste po uzoru na druge gradove.
Poznato nam je da se takvi prekršaji tretiraju pod Narušavanjem javnog reda i mira i pod ingerencijom su policije, ali u slučaju donošenja gradske Odluke, prelaze i u nadležnost komunalnih redara.

- Grad Kaštela nema Odluku o ispijanju alkohola na javnom mjestu. Takvi prekršaji su u nadležnosti policije. Unatoč tome što Grad nema nadležnost nad ovim prekršajima, komunalni redari prilikom obilaska grada upozoravaju građane i ukazuju na neprimjereno ponašanje kako bi se ove situacije pokušale izbjeći ili svele na što manju moguću mjeru – odgovor je koji smo dobili iz Ureda gradonačelnika.

Iz odgovora se da zaključiti kako Gradska uprava za sada nema instrumenata za provođenje konkretnih mjera za suzbijanje posljedica ispijanja alkohola na javnim mjestima, već je to i nadalje isključivo u nadležnosti policije. Stoga, budite uporni, zovite brojeve mjerodavnih službi jer to je za sada jedini način da riješite problem u svom okolišu, a svi zajedno čekajmo donošenje Odluke kojom će se Kaštela priključiti gradovima koji su prepoznali ovaj problem.

Foto: čitatelji


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij