hren

ENO GASTRO KAŠTELA – FESTIVAL GASTRONOMIJE
Predstavnici udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz čak 25 hrvatskih gradova,u organizaciji Udruženja obrtnika Kaštela, i ove su se godine okupili u gradu podno Kozjaka te na portu u Kaštel Starom, Kaštelanima i brojnim turistima priredili pravi festival gastronomije.

- Sve ide prema planu pa i bolje. Sve protječe u veseloj i neobaveznoj atmosferi, naši prijatelji obrtnici potrudili su se na ovogodišnju manifstaciju „Eno gastro Kaštela“donijeti najbolje bokune od kojih spremaju izvrsnu spizu pa ćemo imati priliku kušati brojne specijalitete iz različitih djelova Hrvatske – kazala nam je na samom početku ove velike obrtničke fešte, jedna od organizatorica, Radmila Vranješ.

A obrtnici su se kuhanja uhvatili već u poslijepodnevnim satima jer je za neka jela trebala i malo duža priprema, a neka su se trebala kuhati nekoliko sati, no u ranim večernjim satima sve je bilo spremno za degustaciju.
Iako se radilo o iznimno velikim količinama jela, pretpostavlja se da je pripremljeno više od četiri tisuće porcija, teče, lonci i roštilji brzo su se ispraznili.
A kako i ne bi kada se tu našlo više vrsta jela s ribom i plodovima mora pa su tako zelenu manistru s kozicama kuhali obrtnici iz Trogira, rižot od kozica splitski obrtnici, dok su Kaštelani pekli tunu na gradelama, koja je bila pravi hit večeri.
Gosti iz Lipika i Pakraca ponudili su ćufte od konjetine na štapiću i pečenu palentu kao prilog, a obrtnici iz Požeško-slavonske obrtničke komore predstavili su kobasice, čvarke, slaninu i druge proizvode od crne svinje.
Na ovakvim događanjima obavezna je i kotlovina, koju s uspjehom godinama pripremaju zagrebački obrtnici, a ekipa iz Karlovca pripremala je seljački ričet u kojem su glavni začini bili humor i smijeh.
Predstavnici iz Zagorja, ekipa iz Krapinskih toplica pripremala je grah s kobasicama i suhim mesom, koji je podjeljen u rekordnom vremenu, a njihovi susjedi iz Stubice dobro su se oznojili pekući više od 20 kg svinjske vratine na roštilju.

- Što se najbolje pije uz vratinu? Pa gemišt, što bi se drugo pilo – kazali su nam veseli Zagorci.

Obrtnici iz Siska ponudili su Kaštelanima kuhane vanjkuše s kuhanim vrhnjem, jednu verziju štrukli, a zavisno od izbora onoga koji ih konzumiraju, mogli su biti ili slani ili slatki.
Bilo je tu još cijeli niz jela i delicija, poput više vrsta gulaša od različite divljači, čobanca, različitih kobasica, šunke, pršuta, sireva, znimljivih likera, rakija... nije ih bilo lako ni nabrojiti, a kamoli degustirati, ali posjetitelji ove večeri bili su i više nego zadovoljni.

- Joooj, počeli smo s čvarcima pa kobasicama pa srnetinom i sve zaokružili tunjevinom. Možemo reći da smo se ubili – približili su nam svoje stanje neki od njih.

- Nas tri smo jele zelenu manistru i rižot s kozicama, bilo je odlično, no evo nam se muški dio „buni“ da su slavonske kobasice bile žestoke i da sada moraju dobro podlijevati grlo  - kroz smijeh su nam rekle tri Kaštelanke.

A nakon što su se ispraznili i tanjuru te sve dobro zalilo hladnim pićima, druženje na portu nastavljeno je uz glazbu u živo i to do dugo u noć.
Sve koji su pristigli na ovaj festival gastronomije posebno su ove večeri pozdravili dogradonačelnik Kaštela Grgica Benutić, predsjednik Udruženja obrtnika Kaštela, Ivan Gotovac, predsjednica Obrtničke komore Splitsko – dalmatinske županije, Elida Marković te predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij