hren

PUTEVIMA ČETVRTE I POLA STOLJEĆA OD OPERACIJE MASLENICA
Dvodnevna memorijalna biciklijada pod nazivom „Putevima 4. brigade – 25 godina operacije Maslenica“, održana je u čast 27. obljetnice osnutka 4. brigade te 25 godina od operacije Maslenica, a organizaciju i ovaj put potpisuju Udruga veterana 4. gardijske brigade i biciklistički klub Oluja iz Kaštela.

Sudionike biciklijade, koja se vozila od bivše vojarne 4. brigade na Dračevcu, preko Pakoštana do Maslenice, na samom startu pozdravio je predstavnik Udruge veterana 4, brigade, Zdravko Ćurković, a nakon molitve i blagoslova za sve sudionike, znak za start dala je veteranka Julija Bekan.

U prvoj etapi puta biciklisti su prošli kroz Solin, Kaštela i Trogir te do Gustirne, gdje su posjetili posljednje počivalište legendarnog zapovjednika i heroja  Andrije Matijaša – Pauka te zapalili svijeće i položili cvijeće.
Druga etapa vodila je od Gustirne do Šibenika i to do spomenika poginulim braniteljima gdje su biciklisti nakon kraćeg odmora položili cvijeće i zapalili svijeću.
U trećoj etapi stigli su do Vodica gdje su nakon ručka u defileu prošli kroz centar mjesta te odali počast poginulim braniteljima.
Posljednja etapa prvog dana vozila se od Vodica do Pakoštana gdje su domaćini te predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadar, Davor Prtenjača, uz bogatu večeru dočekali kolonu, nakon čega je uslijedilo druženje i malo opuštanja na balotaškom zogu.

Drugog dana sudionici biciklijade uputili su se do Zadra, gdje su odvojili dio  vremena za posjet i razgledavanje grada nakon čega su se svi sudionici okupili na centralnom groblju kod spomenika poginulim braniteljima. Tu ih je, uz prigodni govor, još jednom dočekao Davor Prtenjača te gradonačelnik  Zadra Branko Dukić.
Sudionici biciklijade i ovom su prigodom odali počast poginulim braniteljima, uz cvijeće i svijeće i zajedničku molitvu.

Šesta etapa se vozila uz pratnju veterana  4. gardijske brigade od Zadra do Škabrnje gdje je prigodnim govorom načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar pozdravio sudionike, koji su posjetili tamošnji memorijalni centar.
Nakon toga put je vodio do Kašića i dalje prema Zelenom hrastu i na tom putu biciklisti su s pijetetom odali počast pred spomenicima poginulim braniteljima.

Prelaskom starog Masleničkog mosta i dolaskom do spomen križa, spomenika svim poginulim braniteljima u akciji Maslenica,  završila je zadnja, deveta etapa.
Svečani doček sudionicima upriličili su Davor Prtenjača, predstavnik grada Kaštela Mate Gotovac  te načelnik Jasenice  Martin Baričević. Nakon odavanja počasti, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća sudionici su pozvani na svečani ručak i ugodno druženje sa veteranima i uzvanicima.
Tom prilikom  predsjednik biciklističkog kluba Oluja iz Kaštela, Dragan Bajan, izrazio je zahvalu svim sudionicima, Gradu Kaštela i Mati Gotovcu na  svesrdnoj podršci te posebno veteranima 4. gardijske brigade koji su organizacijski, financijski i logistikom podržali ovu manifestaciju.

- Kad je došlo vrijeme, kad je kucnuo čas, kad je napadnuta Hrvatska,  ti momci i te cure nisu pitali što im može dati država već su pitali što oni mogu dati državi, a dali su svoju krv, svoje zdravlje, svoje dijelove tijela, svoje živote a ponajviše svoja velika srca koja i dan danas daju,  nadahnjujući nove generacije. U ratu i u miru u tom znaku pobjeđuju – kazao je Bajan inspiriran znamenitim govorom Johna Kennedya.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij