hren

ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI S NOVINARIMA
Igor Skoko  i Ante Renić, županijski vijećnici stranke Pametno, danas su se ispred ambulante Doma zdravlja u Kaštel Gomilici,  koja poput mnogih diljem županije čeka obnovu, obratili novinarima kako bi ukazali na lošu zdravstvenu zaštitu, uvjete u kojima liječnici rade i primaju pacijente te nedostatak specijalista, posebno pedijatara, za što su direktno prozvali županijski Dom zdravlja i ravnatelja Dragomira Petrica.

Skoko i Renić u svom obraćanju novinarima ukazali su na to kako županijski Dom zdravlja propušta priliku da osigura određena financijska sredstva kojima bi poboljšali stanje u pružanju zdravstvene zaštite.

Igor Skoko naveo je kako su već više godina otvorena dva natječaja, od kojih je jedan iz sredstava EU fondova, težak 34 milijuna kuna, a namijenjen jr poboljšanju objekata, opreme i infrastrukture.

- Radi se o bespovratnim sredstvima i pozivnom natječaju na koji se treba samo prijaviti. Još smo na sjednici u prosincu pitali ravnatelja Petrica je li se Dom zdravlja prijavio na natječaj, a trebalo je više od mjesec dana da nam odgovori. A odgovor je bio negativan i sadržavao je gomilu birokratskih i glupih opravdanja, koja se na kraju svode na jedno: komplicirano je i ne da nam se - kazao je Skoko.

Drugi natječaj, naglasio je Ante Renić, je poziv Ministarstva zdravstva kroz koji se mogu dobiti bespovratna sredstva za specijalistička usavršavanja, no Dom zdravlja SD županije i na taj se poziv oglušio unatoč nedostatku specijalista.

- U pitanju je 40 milijuna kuna, kojima bi se mogle u potpunosti financirati specijalizacije za 40 liječnika. Svi dobro znamo kakvi su problemi u županiji s nedostatkom pojedinih specijalista, posebno pedijatara, kako u Splitu, tako i u Kaštelima i drugim mjestima županije. Zanimljivo je da u Domu zdravlja smatraju kako posao liječnika pedijatra mogu obavljati i liječnici opće prakse, iako se radi o potpuno različitim specijalizacijama, drugačijoj praksi, drugačijem pristupu pacijentima – ustvrdio je Renić i nadodao kako je u svemu važno i dobro planiranje specijalizacija, u pravo vrijeme, a ne kad liječnici odu u mirovinu ili slično i još pri tome za većinu problema optužiti specijalizantice koje su otišle na porodiljini dopust, kako to radi ravnatelj Petric.

U Kaštel Gomilici se također moglo čuti kako su se na ove natječaje javili domovi zdravlja iz skoro cijele Hrvatske, njih 16, te kako opravdanje za sudjelovanje u natječajima ne može biti niti nedostatak stručnih osoba koje bi radile na prijavama, jer ako ih nema u Domu zdravlja, ima ih u Županiji, koja je i vlasnik Doma zdravlja.

Skoko i Renić postupke ravnatelja Doma zdravlja okarakterizirali su kao nebrigu, nerad i aljkavost te su ovog dana pozvali nadležne da primjereno sankcioniraju ravnatelja Dragomira Petrica za navedeni nerad.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij