hren

PODRUČJE EX JUGOVINILA
Ako je suditi prema temperaturi koja trenutno vlada među onima koji vode gradsku politiku te time na određeni način kroje i sudbinu ovog grada, za desetak godina područje bivšeg Jugovinila, crna točka ovog dijela obale, imat će potpuno drugačiji izgled kao i određenu funkciju.

Nekoliko posljednjih mjeseci tema tog područja  te planovi tvrtke Marina Kaštela, koja je vlasnik polovice tog prostora, bila je sveprisutna, a o planovima za to područje često su puta izvještavali i različiti mediji.
Novi turistički sadržaji, javni sadržaji, poslovni prostori... dio je onoga što se u tim planovima spominjalo, no kroz sve se provukla i ideja o stanogradnji na tom području, što je izazvalo reakcije dijela građana i političara.

Kako bi se planovi za područje bivšeg Jugovinila ostvarili, potrebno je za to područje, u izmjenama GUP-a koje su u tijeku, izvršiti prenamjenu zone, koja je sada potpuno turistička zona. Prihvaćanje prenamjene tog prostora, ako je bilo suditi po raspravama u političkim krugovima, u pitanje je dovelo upravo spominjanje stanogradnje, bez obzira o kakvoj se stanogradnji radilo.
I dok se u gradu nagađalo što konačni  planovi Marine Kaštela konkretno donose, ova tvrtka utvrdila je svoj konačni cilj, a u tom cilju i planu stanogradnja, kako je prezentirano na nedavnoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, nije našla svoje mjesto. Za sve ostale planove i ideje na tom području vijećnici nisu imali posebne primjedbe.


Josip Berket

- Stanogradnja nije bila inicijativa niti ideja sadašnjih vlasnika nego planera i urbanih arhitekata da se u prostoru gdje radi 2500 ljudi mora osigurati i cjelodnevni urbani način života što osim stanovanja podrazumijeva vrtiće i školu i zelene površine , posebno  nakon radnog vremena i izvan sezone, a sve u nekom proporcionalnom omjeru.
To je sada riješeno, stanova nema u prenamjeni GUP-a  i nema nikakve šanse da se grade stanovi ako to GUP-om nije predviđeno. Na prostoru se mora dogoditi mnogo važnija priča od stanogradnje – kazao nam je o ovoj temi vlasnik Marine Kaštela, Josip Berket.

A ta mnogo važnija priča, kako ju je Berket nazvao, prema predstavljenim planovima, donosi nautičku luku, servisnu zonu marine, poslovno zonu, dom za starije, objekte i sadržaje za zdravstveni, sportski i kongresni turizam, šetnice, zelene površine...
Kako smo naveli, gradski vijećnici nisu imali posebnih primjedbi na te planove pa prenamjena zone iz turističke u mješovitu, turističko-poslovnu, ne bi trebala biti dovedena u pitanje.

No, kako ipak govorimo o Kaštelima, njihovoj podjeli, političkim previranjima,  gdje se primjerice, odmah po pokretanju ove teme, započelo s optužbama na račun nekadašnjeg gradonačelnika i vlasnika Marine Kaštela, Josipa Berketa, kroz prijave, tužbe i prozivke, dok vijećnici ne podignu ruku za izmjene GUP-a i prenamjenu prostora, ne može se reči da će bilo koja ideja ili plan zasigurno biti realizirana.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij