hren
 

OBILJEŽEN NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE
Članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela ove su se subote priključile obilježavanju Dana mimoza,  posvećenog svim ženama oboljelima od raka vrata maternice, prodajom ovog nježnog cvijeta te podjelom edukativnih brošura, a sve s ciljem podizanja svijesti  žena o važnosti redovitih pregleda.

Osim članica Kluba, akciju u galeriji prodajnog centra Kaštela i ove su  godine došli podržati čelni ljudi Grada Kaštela ali i predstavnici političkih stranaka i pojedinih kaštelanskih udruga, koji su prodajom mimoza  ali i drugog cvijeća, prikupljali sredstva koja će biti uplaćena za kupnju linearnog akceleratora za jednokratno zračenje.

Dan mimozai Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, drugog najčešćeg raka u žena,  u Hrvatskoj se obilježava jedanaestu godinu za redom kako  bi se što veći broj žena i djevojaka, posebice onih mlađih, educirao o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Uzročnici  ove zloćudne  bolesti, od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400 žena, a umre oko 150 njih,  pojedini su oblici HPV virusa (Humanog papiloma virusa) i to jedini karcinom kojem se sa sigurnošću zna uzročnik, zbog čega se preporuča da svaka žena jednom godišnje obavi ginekoliški pregled i papa test kako bi se smanjila smrtnost.

Naime, rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedan od najčešćih oblika raka u žena između 20. i 49. godine života, a danas se pouzdano zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkritičniji period za zarazu, pa je upravo iz tog razloga važno mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom ponašanju.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij