hren

PROJEKCIJA FILMA ONI SU HRVATSKA
Mrak u sali dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, sakrio je  suze u kutku oka snažnih i hrabrih hrvatski branitelja, kao i svih drugih koji su u četvrtak na filmskom platnu gledali scene dokumentarno – igranog filma „Oni su Hrvatska“.

Kratki film nastao kao produkt rada i angažmana članica udruge „Žene u Domovinskom ratu Zadar“, kaštelansku projekciju doživio je zahvaljujući dragovoljačkoj braniteljskoj udruzi „Stina pradidova“,

- Mi i dalje moramo raditi na promicanju istine o Domovinskom ratu i nama braniteljima, jer svakodnevno smo svjedoci omalovažavanja i izokretanja istine.  A ovaj film i ono što on predstavlja, upravo je dio istine o ratnim zbivanjima početkom 90-ih godina – kazao je predsjednik udruge Ante Komljen.

Film donosi priču o stradanju na zadarskom bojištu 1993. godine. Govori o jednom križu posvećenom hrvatskim braniteljima u zadarskom zaleđu, kao simbolici svih križeva na brojnim hrvatskim ratištima. Redatelj filma je Ivica Božić, a u njemu glume djeca i unuci hrvatskih branitelja te članice udruge„Žene u Domovinskom ratu Zadar“.
Ideja o filmu nastala je početkom ove godine, a u realizaciju se krenulo uoči Uskrsa. Film je dovršen krajem ljeta i predpremijeru je doživio u Petrinji, nakon čega je prikazan u manjem dijelu Hrvatske. Cijeli film odrađen je za budžet od četiri tisuće kuna.

- Moram kazati da ovaj film i ne želi svatko prikazati, što je razumljivo, jer ako ne idete niz dlaku politici, odbijanje je očekivano.
Ovaj film je krik hrvatskih majki, žena, braniteljica, krik protiv nepravde koja se nanosi hrvatskim braniteljima koji su stvorili ovu zemlju. Ideja o filmu nastala je kao nasušna potreba da se zauzmemo za one vrijednosti za koje su se zalagali naša braća, supruzi, sinovi, a i mi same kao hrvatske braniteljice.
Nas muči nepravda, mi otvoreno kritiziramo sve politike i kroz ovaj film želimo prikazati istinu kako je to sve izgledalo te 1993. godine, kako je izgledalo stradanje o kojem govorimo – dio je onoga što je o filmu kazala Ivana Haberle, predsjednica udruge  „Žene u Domovinskom ratu Zadar“, udruge koja je do sada izdala pet knjiga sa svjedočanstvima o Domovinskom ratu te snimila četiri filma.

Kroz cijeli film gledatelje vodi izuzetno emotivna priča napravljena prema djelu „Zaboravljene bitke“ brigadira Ivice Matešića – Jeremije, za koju je dio teksta napisala Vesna Matešić, koja je na projekcijskoj večeri gledateljima ukratko i snažno govorila o činjenici da današnja Hrvatska nije onakva Hrvatska za koju su mnogi dali živote, o potrebi promicanja istine, prozivajući imenom i prezimenom brojne političare koji su Hrvatsku doveli do onoga gdje je ona sada. Vesna Matešić u svom govoru osvrnula se na najnovije događaje u Hagu te pozvala sve da se, umjesto paljenja svijeća, podignu na noge i zaplješću preminulom generalu Slobodanu Praljku.

U ime domaćina sve nazočne ove  je večeri pozdravio profesor Nedo Šapina, koji se kratko osvrnuo na povijesne činjenice, važnost časti hrvatskih vojnika te naglasio potrebu poznavanja povijesti za gradnju budućnosti.

Cijela večer završila je zajedničkom pjesmom „Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina“, koju su povele gošće iz Zadra.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij