hren

GRAĐANI SKEPTIČNI PREMA ANKETARIMA
Kaštelani, kojima su u posljednjim danima na vrata pokucale osobe s iskaznicima Državnog zavoda za statistiku, odnosno anketari Ipsosa, ne trebaju imati razloga za zabrinutost jer se radi o pilot istraživanju u sklopu EU-ova projekta „Unaprjeđenje kvalitete Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021.“, koje Državni zavod za statistiku provodi  u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Ipsos.

Nekolicina naših čitatelja obratila nam se ovih dana s informacijom kako su im na kućna vrata stigli „neki anketari“ te od njih tražili pojedine informacije o domaćinstvu i njima osobno pa se, unatoč što su se osobe predstavile, kod pojedinaca pojavila nedoumica o čemu se radi, kao i strah od mogućih prijevara.
No da se ne radi o nikakvoj prijevari već stvarnom istraživanju Državnog zavoda za statistiku, potvrdila nam je Dubravka Rogić, načelnik Sektora društvenih statistika,

- Cilj pilot istraživanja jest provjera metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno i na prikladan način pripremila provedba i otklonili eventualni nedostaci provođenja Popisa 2021. na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.
Za provođenje pilot istraživanja 2017. godine odabrano je 20 popisnih krugova u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji i Osječko-baranjskoj županiji. Sva kućanstva izabrana u uzorak popisnih krugova, dobila su dopis sa svim potrebnim informacijama za sudjelovanje u istraživanju.
Popisivanje se obavlja na dva načina: elektroničko popisivanje kućanstava (samopopisivanje) te popisivanje putem prijenosnih računala koje obavlja anketar (popisivač) na terenu.
Ako kućanstvo nije samostalno ispunilo elektronički upitnik, popisivač će ga popisati dolaskom na kućnu adresu. Anketu provode posebno obučeni anketari osobnim intervjuom. Popisivač, odnosno anketar Ipsosa, pri dolasku u kućanstvo pokazat će ovlaštenje Ipsosa.- ustvrdila je Rogić.

Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni ovim pilot - istraživanjem tajni su i koristit će se isključivo za statističke svrhe, a istraživanje se provodi još dva dana.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij