hren

PREDSTAVLJENE KNJIGE BLANKE MATKOVIĆ
Nakon predstavljanja u više gradova i mjesta južnog dijela Hrvatske, knjige „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ te „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“, znanstvenice Blanke Matković, u četvrtak  su u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, predstavljene i zainteresiranoj kaštelanskoj publici.

Predstavljanje je vodio profesor Nedo Šapina, a o knjigama , povijesnim činjenicama koje donose TE radu Blanke Matković, ove su večeri govorili profesor povijesti Dragutin Koštro, studentica povijesti  i suradnica na izdanju Magdalena Vuković te sama autorica, povjesničarka Blanka Matković,

Knjiga  „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ donosi  uglavnom do sada neobjavljene dokumente nekadašnjeg  Sekretarijata za unutrašnje poslove za Dalmaciju, koji se čuvaju u Državnom arhivu u Splitu i Službe državne sigurnosti  RSUP-a SRH, koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Knjiga donosi i popise nestalih, likvidiranih, osuđenih i zatočenih osoba koje su proglašene narodnim neprijateljem i ratnim zločincima,  u razdoblju nekoliko godina od 1945. godine.

- Ova knjiga predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu brojnih osoba, o kojoj se u javnosti nije znalo. Ova knjiga važna je za cijelu Lijepu našu zbog jer istražuje i predstavlja strogo čuvane dokumente komunističke vlasti koji su skrivani u arhivima bivše Jugoslavije. Mnogi nevini Hrvati i Hrvatice su skončali samo zato što su voljeli svoju Hrvatsku i što su bili katolici -  naglasili su u svojim govorima predstavljači knjige.

Druga predstavljena knjiga, odnosno zbirka dokumenata   „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“, također donosi dokumente iz Državnog arhiva u Splitu i Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu,  koji svjedoče  o poslijeratnim komunističkim zločinima zločinima na srednjodalmatinskom prostoru.

Na predstavljanju knjiga pročitan je govor povjesničara Ivana Andabaka, koji je bio spriječen nazočiti ovom događanju, koje je organiziralo hrvatsko društvo povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ u suradnji s braniteljskom udrugom „Stina pradidova“ i kaštelanskim HSP-om.
S knjigama i znanstvenim radom Blanke Matković ove su se večeri, među ostalima, došli upoznati i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i njegov zamjenik Grgica Benutić, te čelnici županijskog i gradskog HSP-a, Ivica Vladava i Anto Komljen.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij