hren

O PLANOVIMA MARINE KAŠTELA
Gospodarska slika Kaštela u posljednjim godinama poprima sve svjetlije boje, a tome je uglavnom razlog razvoj turizma i pojedine privatne investicije. No, mnogo toga još čeka na novi ili ponovni procvat, pa tako i južnog područje nekadašnje tvornice Jugovinil, odnosno područje Adriavinila, u jednakom vlasništvu tvrtke Kemokopleks vlasnika Envera Moralića te Marine Kaštela vlasnika Josipa Berketa,

Područje nekadašnje tvornice Adriavinil crna je točka Kaštela i jedna od devet crnih točaka u Hrvatskoj  prema dokumentu Ministarstva zaštite okoliša.  Prije 15 godina država je tvornicu i zemljište prodala tvrtkama Kemokompleks i Lavčević, koje ništa nisu učinile da se taj prostor privede svrsi, koja bi trebala biti turističke namjene. Nada da će se nešto na tom području promijeniti  ponovno je aktualna nakon što je svoj vlasnički dio Lavčević prodao tvrtki Marina Kaštela.

O okvirnim planovima Marine Kaštela za to područje već smo pisali, no u razgovoru s vlasnikom, Josipom Berketom, željeli smo doznati i neku informaciju više.

Možemo li znati kako je došlo do kupnje tog područja i s kojim ciljem?

- Točno je da je Marina Kaštela kupila 50 posto idealnog vlasništva cijelog prostora od tvrtke Lavčević,
Budući da je naše glavno poslovanje na ovom području marina na samom istoku Kaštel Gomilice, odluka o kupnji  od Lavčevića bila je rezultat potrebe za poslovnim širenjem  i zaštitom onoga što već radimo.
Kao što svi znaju, na području bivšeg Jugovinila tijekom ovih 15 godina ništa se dobro nije dogodilo, osim štete za kaštelansko gospodarstvo i  gubitka mnogo vremena.
Namjera nam je da taj prostor, nakon gašenja kemijske industrije bude ono što je davno trebao biti. Nemoj te me krivo razumjeti, moj osobni stav je da u jednom dijelu  trebamo slijediti princip modernog urbanog planiranja i „ flagship developmenta“, koji se u nekim drugim okolnostima, vremenskim okvirima i tehnološkim mogućnostima, dogodio 50-ih godina prošlog stoljeća gradnjom nove tvornice Jugovinil.

Do sada je izgubljeno mnogo vremena, koliko će vama biti potrebno da realizirate planirano?

- Znam iz iskustva da „kad želim Boga nasmijati ispričam mu svoje planove“„ ali uvik je dosad ispadalo puno bolje nego sam ja planirao.
Radimo Master plan prenamjene prema kojem se planira da bi sve izgledne investicije,  nakon sanacije prostora mogle biti završene u roku od 7 do 10 godina.  Volio bi da to bude i prije jer će se odmah započeti s realizacijom, ali kao što je i marina dugo građena jer se radilo o velikom projektu, tako je i ovo veliki i zahtjevan projekt i trebat će nam vremena.
Angažirani su poznati domaći i strani arhitekti, a u tu svrhu, ovo je za vas ekskluzivno, 3. studenog održat će se u Kaštelima i međunarodna studenska radionica Fakulteta ahitekture i  urbanizma  Sveučilišta u Splitu, na temu prenamjene prostora koju će voditi prodekan Ante Kuzmanic i Florian Riegler sa fakultetaahitekture  u Berlinu.
Imamo u vidu i zahtjeve Konzervatoraskog zavoda za očuvanjem memorije prostora bivše tvornice Jugovinil (kamena ograda u cijelosti, zgrada na ulazu u tvornicu, elektroliza)

No, moram naglasiti da bi bio presretan da na kraju tu jednog dana radi više od tri tisuće ljudi, pa da kao nekada,  područje Jugovinila hrani nekoliko tisuća obitelji u Kaštelima. Bila bi to i u neku ruku moralna zadovoljština svim ljudima koji su ga gradili i radeći desetljećima hranili svoje obitelji i školovali djecu. Sada bi se otvorila mogućnost za njihove unuke.

Koje su to djelatnosti i gospodarstvena područja koja će hraniti te obitelji, odnosno što planovi donose za to područje?

- Prostor bi u najvećoj mjeri ostao turističko-ugostiteljske namjene, cjelogodišnje ponude, poput hotela, kongresnog centra , zdravstvenog turizma potpomognutog življenja, sportskih sadržaja,  wellnessa, aquaparka i slično .
U jednom manjem dijelu gospodarske namjene bili bi poslovni sadržaji koji omogućuju otvaranja velikog broja radnih mjesta visoko obrazovanih stručnjaka novih tehnologija.
Isto tako i uvjetovan broj stambenih jedinica, slično naselju Bombardelli, uvjetovan brojem radnih mjesta sa izgradnjom osnovne škole i dječjih vrtića sa parkom u krugu prostora.
U planovima su još luka nautičkog turizma, servisna i obrtnička zona, mala brodogradnja u zatvorenim prostorima prema zahtjevima ekoloških standarda.
Sve to uskoro mora biti prezentirano javnosti na uvid i nakon zakonske procedure Gradsko vijeće donosi GUP i UPU. Tada svi ti eventualno lipi planovi postaju zakon. Očekujemo da bi taj dio procesa bio  završen do veljače 2018. godine.

Što je s utvrđivanjem pomorskog dobra i hoće li činjenica da je dio zemljišta na pomorskom dobru, donijeti neke promjene u planovima?

- Prije par mjeseci smo pozdravili odluku DORH-a da se utvrdi granica pomorskog dobra na  kopnu. Kopneni dio zemljišta je oko 250 tisuća metara četvornih, no ja sam bio svjestan kad sam kupovao da dio od tog zemljišta nikada neće biti privatno vlasništvo jer je u pitanju pomorsko dobro, po svim parametrima.
Pomorsko dobro je utvrđeno i radi se o 50 tisuća metara četvornih površine. Sada smo zadovoljni jer znamo točne mejaše privatnog vlasništva i ovako je jedino moguće ozbiljno planirati sanaciju, prenamjenu i razvoj prostora.

Ranije je bilo govora i o javnim sadržajima, poput dječjeg vrtića na tom prostoru?

- To sam već spomenuo u kontekstu društveno korisne  gradnje Jugovinila 50-tih. Prenamjena ne smije opteretiti infrastrukturu Kaštela u bilo kojem obliku, dapače, treba je obogatiti, a mislim da će najveću javnu korist imati istočni dio Kaštela, Sućurac posebno.
A tome u prilog govori i dužobalna šetnica sa 50.tisuća metara četvornih parka i javnim sadržajem uz more.
Ako se isključe sadržaji koji ne otvaraju nova radna mjesta ili sadržaji koji otvaranjem novih radnih mjesta zatvaraju druga radna mjesta u okolini , poput shopping centara, otvara se mogućnost za zamjenu prostora novim radnim sadržajima, sukladno novim tehnologijama te mislim da postoji izgledna  šansa.

Kako je u cijelu priču uključena tvrtka Kemokompleks, jeli se s njima postigao neki dogovor i što ako oni ne žele sudjelovati u navedenim planovima?

- Kemokompleks je suvlasnik 50 posto prostora i to respektiram. Dogovoreno je da se sudjeluje zajedno u prenamjeni i daljnem korištenju,  a na detaljima suradnje još radimo i utvrđujemo kako ih definirati.
Imam na umu da mi na tom prostoru nismo jedini vlasnici . Tu su još i pojedini kaštelanski poduzetnici, Meštrov, Miletić i Tangar sa svojom imovinom . Oni su Kaštelani koji ovdje žive i siguran sam da će se i oni uključiti u cijelu priču – zaključio je Josip Berket.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij