hren

ROĐENDAN, ZAKON I SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA
Sabor je u srijedu, na sam Svjetski dan zaštite životinja, usvojio novi zakon o zaštiti životinja kojim se u Hrvatskoj zabranjuje daljnje usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu, što je bio dodatni razlog za dobro raspoloženje u kaštelanskom skloništu  za napuštene životinje u Kaštel Sućurcu, koji je do sada bio jedan od rijetkih No-kill azila u Hrvatskoj.

Svjetski dan zaštite životinja bio je prigoda da sklonište za napuštene životinje Animalis Centrum organizira druženje onih koji skrbe o napuštenim životinjama i građana, a ovom prigodom, uz Svjetski dan životinja i novi zakon, proslavio se i treći rođendan ovog utočišta za napuštene ljubimce.

Uz nadležne u azilu, volontere i goste, ovaj je dan proslavilo i 58 pasa koji se tu nalaze na smještaju i njih pet koji su tu na hranjenju i brizi.
Većina četveronožnih stanovnika azila tamo je stigla s područja Kaštela, Podstrane, Dugopolja, Omiša, dubrovačkog primorja i Trpnja, gradova i općina s kojima sklonište Animalus Centrum ostvaruje poslovnu suradnju.
A stižu uglavnom s ulica, gdje ih ostavljaju neodgovorne osobe pa je tako, prema podacima iz Gradske uprave u Kaštelima u posljednje vrijeme  s kaštelanskih ulica u azil smješteno stotinjak pasa lutalica.
U tri godine svog postojanja kaštelansko sklonište za životinje skrbilo je o stotinama pasa, pružilo im medicinsku skrb i odgovarajući smještaj.

- Tijekom tri godine imali smo cijeli niz različitih situacija, teških priča, ali i veselih događaja. Svaki od pasa koji su prošli kroz ovo sklonište bio je priča za sebe, od toga kako su stigli u sklonište do načina i mjesta gdje su udomljeni. S radošću možemo kazati da smo do sada udomili više od 800 pasa i znatan broj maca, kako u okolna mjesta te gradove diljem Hrvatske, tako i izvan naših granica – kazala nam je Zdenka Filipović, a o dogodovštinama stanovnika azila upoznala nas je voditeljica skloništa, Sandra Didović.

Iako u sklonište pristižu određena financijska sredstva iz lokalnih zajednica s kojima ostvaruju poslovnu suradnju, sve je to nedovoljno za veliki broj četveronožaca koji borave u azilu jer njihove su potrebe značajne, od prehrane, redovne i izvanredne zdravstvene skrbi, higijene... Tada uskaču prijatelji i volonteri s velikim ili malim donacijama u hrani i potrepštinama pa su im se ovom prigodom nadležni u azilu od srca zahvalili.

Novi zakon, kojeg smo na početku spomenuli, u svojim uredbama donosi kako će psi i mačke boraviti  u skloništima sve do svog udomljenja, a svaka županija u Hrvatskoj morat će izgraditi sklonište koje će se financirati od strane lokalnih samouprava, općina i gradova.
A do tada treba spomenuti da je, nakon usvajanja ovog zakona, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban novinarima izjavio kako je u potpunosti podržavao donošenje ovog zakona te da će, ako sklonište u Sućurcu odgovara svim zakonskim propisima,  dati preporuku svim lokalnim zajednicama u županiji da koriste usluge ovog skloništa te pse i mačke kojima treba zaštita više neće odvoditi u duge županije.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij