hren

Kolika je realna opasnost od prodora fekalne vode u terminalne grane vodovoda u Kaštelima i Trogiru, o čemu smo pisali posljednjih dana? Ta se postavka, podsjetimo, pojavila u javnosti nakon saznanja da Kaštela i posebice Trogir već dulje od desetljeća, po broju oboljelih od proljeva, drastično odskače od županijskog i državnog prosjeka (radi se, dakako, o eventualnom zagađenju vode u perifernim, a ne glavnini vodovodnim cijevima).

Teoretska opasnost da zagađena voda iz okoliša prodre u granu vodovoda, preko spojeva, postoji. No, to se može dogoditi samo tijekom redukcije, a ove jh godine nismo imali. Dakle, uzrok obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti ove sezone treba tražiti negdje drugdje - ističe Marijan Ricov, direktor splitskog "Vodovoda i kanalizacije".
Je li i u kojoj mjeri voda iz okoliša, zagađena fekalijama iz procijednih crnih jama, prethodnih godina dospijevala u ogranke vodovoda. Ricov nije mogao odgovoriti.

Objašnjava kako su to samo pretpostavke, kao što se i za crijevnu epidemiju u Kaštel Lukšiću 2001. godine pretpostavlja da ju je izazvao prodor fekalnih masa iz onečišćenog bunara, koji je cijevima bio ilegalno priključen na gradski vodovod. - Ekscesi se mogu dogoditi zbog neispravnih kućnih instalacija, - objašnjava Ricov.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij