hren

Tijekom jučerašnjeg dana u Domu zdravlja u Kaštel Starom vladale su neuobičajene gužve, a većina pacijenata, kako nam je potvrđeno, žalila se na želučane i probavne smetnje koje su popraćene visokom temperaturom. Za sve ovo što nam se događa najveći je krivac nesposobna gradska vlast koja stupa u akciju tek onda kada stvari krenu naopako.

Tako je bilo i ovoga puta pa se sa zatvaranjem ispusta kanalizacija u more krenulo tek nakon vaših novinskih napisa — govori nam Ivana Radić, koju smo zatekli pred Domom zdravlja u Kaštel Starom.

Ona dodaje kako se i dalje nakon ponoći gradskim šetalištima tik uz more od smrada koji se širi zrakom ne može disati. Komunalni redari i sanitarna inspekcija u noćnim bi satima, ističe ona, hitno trebali krenuti u akciju i konačno kazniti sve one koji zagađuju more, a samim tim truju nas i našu djecu.

Svi simptomi koji su se pojavili kod pacijenata uobičajeni su, jer ih uzrokuje virus — kaže nam ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Miran Propadalo i dodaje kako bi se situacija mogla normalizirati idućih par dana.

Na gotovo cijelom kaštelanskom području vladaju panika i strah zbog zaraze u moru, a najbolji pokazatelj su gotovo opustjele plaže. Tijekom jučerašnjeg obilaska od područja Kaštei Kambelovca do Kaštel Novog, gdje se nalaze najfrekventnija kupališta, zatekli smo tek nekoliko posjetitelja koji, kako su nam kazali, zbog straha ne ulaze u more, nego se samo sunčaju. Na kupalištu u Kaštel Starom, gdje se ovoga tjeta tražilo mjesto više, jučer nije bilo ni jednog kupača.

piše Jakov Žarko

 

ALARMANTNO ’SLOBODNA’ U POSJEDU DOKUMENTA KOJI POKAZUJE DA JE STOPA OBOLIJEVANJA OD ENTEROKOLITISA U TROGIRU ŠEST PUTA VEĆA OD DRŽAVNOG PROSJEKA

Crijevne zaraze 12 godina haraju Trogirom

NEČISTA VODA Najdrastičnije povećanje zabilježeno je lani, kada je stopa u Trogiru skočila na nevjerojatnih 1200 bolesnika na sto tisuća stanovnika, što je čak deset puta više od stope u Splitu! Obrazloženje za to naši izvori vide u problematičnoj vodoopskrbi

piše Divna ZENIĆ

Slobodna Dalmacija u posjedu je dokumenta iz kojeg je i više nego očito da na području Trogira već više od desetljeća građani imaju strahovitih problema s crijevnim zarazama. Stopa obolijevanja od enterokolitisa u Trogiru je čak šest puta veća od županijskog i državnog prosjeka!

Sporna i Kaštela

Konkretno, u razdoblju od 1994. do 2004. godine prosječna godišnja stopa obolijevanja na sto tisuća stanovnika u Trogiru je, prema službenom izračunu, iznosila 819,8, dok je istodobno u županiji ta brojka bila 144,5. U navedenom jedanaestogodišnjem razdoblju i Kaštela su bila iznad prosjeka - ondje je zabilježena stopa od 199,9, dok je u Splitu registrirana stopa od 97,47 zaraženih na sto tisuća stanovnika. Orijentacije radi, u Hrvatskoj je prosječna stopa u 2003. godini iznosila 143,5.

Da se stanje s godinama pogoršava pokazuje izračun za razdoblje od 2000. do 2004. godine, kada se na području Trogira godišnja stopa obolijevanja povisila na 865,6, a u Kaštelima na 205,6. Povećao se i prosjek za županiju - od enterokolitisa je prosječno godišnje obolijevalo 158,7 osoba na sto tisuća stanovnika. No, najdrastičnije povećanje zabilježeno je prošle godine, kada je stopa u Trogiru skočila na nevjerojatnih 1200 bolesnika, što je čak deset puta više od stope u Splitu!

Česte redukcije

Obrazloženje za takvo odskakanje šireg trogirskog područja, po broju oboljelih od crijevnih zaraza, naši izvori vide u problematičnoj vodoopskrbi, jer je to jedino po čemu se taj potez može izdvojiti od ostatka priobalja. Naime, u Kaštelima, Trogiru i na Čiovu tijekom ljetnih mjeseci (kada i haraju enterokolitisi) često vlada oskudica vode, koja za posljedicu ima redukcije. A pražnjenje vodovodnih cijevi za posljedicu može imati i onečišćenje vodovodne mreže iz okoliša koji je fekalno onečišćen.

Time je zapravo potvrđena sumnja prof. dr. Nikole Bradarića, voditelja Zaraznog odjela KB-a Split, koji je, upozorivši na grupiranje oboljelih od crijevne zaraze, kazao kako se virus može prenositi preko onečišćene vode.


KB SPLIT: BROJ ZARAŽENIH NARASTAO NA 250, DONESENI POMOĆNI KREVETI

Broj osoba koje su se, zbog proljeva i povraćanja praćenih visokom temperaturom, u posljednja dva tjedna javile u prijemnu ambulantu Odjela za zarazne bolesti KB-a Split, narastao je na oko 250, a glavnina ih je, kao što je već poznato, s područja Kaštela, Trogira, Čiova i Marine. Zbog velikog priljeva pacijenata, na Zaraznom su odjelu morali postavljati pomoćne krevete.

— U ambulanti bilježimo dvostruko veći broj pacijenata od uobičajenog, a na Odjelu smo standardni broj od 40 postelja, zbog velikog pritiska, morali povećati na 52. Među hospitaliziranim bolesnicima ima i osmero djece mlađe od šest godina — ističe prof. dr. Nikola Bradarić, voditelj Zaraznog odjela.

Tijekom dežurstva u četvrtak je, dodaje, kroz ambulantu prošlo 67 osoba, među kojima je njih 47 pomoć zatražilo zbog febrilnog proljeva, koji je najvjerojatnije izazvan virusom. Slična brojka zabilježena je i u petak. No, iako broj zaraženih osoba raste, u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije opovrgavaju da se radi o epidemiji, kako nam je to potvrdio prof. dr. Bradarić. Ravnatelj Zavoda dr. Berislav Pelivan inzistira na tome da brojka oboljelih u cijeloj županiji ne odstupa iz uobičajenih ljetnih okvira, a ne priznaje ni to da je primijećeno grupiranje zaraženih na širem području Kaštelanskog zaljeva. Jednako tako opovrgava i podatak da se virus, uzročnik spomenutih tegoba, može širiti morem.

Pročitajte više...

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij