hren
 

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE
Klub žena liječenih na dojci Kaštela obilježit će u subotu, 23. siječnja, 9. hrvatski Dan mimoza, u galeriji prodajnog centra Kaštela od 10 do 13 sati.

Po uzoru na Dan narcisa, kojim se upozorava na rak dojke, u Hrvatskoj se devetu godinu za redom obilježava Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, drugog najčešćeg raka u žena. To je edukativno-preventivna akcija kada simbolikom nježnog cvijeta govorimo o nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice. Usmjerena je na edukaciju žena i mladih djevojaka o HPV-u, mogućnostima prevencije i cijepljenja protiv HPV-a (Humani papiloma virus).

Naime, rak vrata maternice čini četiri posto od ukupnog broja  oboljelih od raka u žena, od kojeg na godinu u Hrvatskoj oboli oko četiri stotine, a umre stotinu i pedeset žena.
Dokazano je da su neki oblici HPV virusa uzročnik nastanka raka vrata maternice, a to je jedini oblik karcinoma kojemu se sigurno zna uzročnik, a to je virus. Zato bi svaka žena jednom godišnje trebala obaviti redoviti ginekološki pregled i papa-test, što bi znatno smanjilo opasnost od pojave te zloćudne bolesti.

Prigodom obilježavanja Dana mimoza dijelit će se edukacijske brošure.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_9240)

  Poču pa ču se slikat

  oko 4 godina prije
 • Blondy (Gost_5238)

  Iskrene čestitke udruzi na vrijednom radu !!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1117)

  dođi, pa se slikaj i ti

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij