hren

PSI SA ŽARKOVICE UZBUNILI DUHOVE
Tridesetak prijatelja životinja u srijedu se okupilo pred skloništem za napuštene životinje u Kaštel Sućurcu, a došli su iskazati negodovanje zbog svega što se događa sa psima koji su donedavno bili smješteni u neregistriranom skloništu na dubrovačkoj Žarkovici, od kojih se manji dio u ovom trenutku nalati u kaštelanskom skloništu.

Organizatorice prosvjede bile su Antonija Petrović i Sandra Troskot, koje su tražile da se psi sa Žarkovice, koji se premješteni u druge azile, vrate u Dubrovnik.

- Ovim prosvjedom došli smo dati podršku Anici i Sandri Sambrailo koje se godinama brinu za pse na Žarkovici, te svim psima sa Žarkovice – kazale su organizatorice prosvjeda.

Na pitanje novinara, zar psima nije bolje u kaštelanskom azilu, nego u neodgovarajučim uvjetima na Žarkovici, Sandra Troskot kazala je da u kaštelanskom azilu psi imaju dobre uvjete, ali nemaju sreću, za razliku od Žarkovice, gdje psi nemaju uvjete, ali imaju puno ljubavi.
Okupljeni prijatelji životinja ispred skloništa u Sućurcu nosili su plakate na kojima su bile ispisane uvredljive poruke veterinarki Zdenki Fulipović, čija je tvrtka Animalis Centrum sklopila ugovor s gradom Dubrovnikom o smještaju pasa sa Žarkovice na druge lokacije, od kojih je jedna i u Kaštelima.

Petrović i Troskot ovom su prilikom na račun doktorice Filipović iznijele cijeli niz optužbi, prvenstveno da sve radii z financijskog interesa.

- Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i doktorica Filipović jedna su te ista politička stranka i sve ovo su uradili zbog interesa. Vlahušiću trebaju tereni na Srđu, a doktorica Filipović za svakog psa dobiva 2500 kuna, te dodatnih 400 kuna za prijevoz. Ona će prihvatiti svih tristotinjak pasa, mali dio, oko njih 20 ostavit će u azilu u Kaštelima, a druge poslati u kill azile u Pulu i slično i to bez ikakvog plaćanja. Pa sad vidite o čemu se radi – bile su kategorične Petrović i Troskot.

Psi sa Žarkovice već mjesecima pune medijski prostor, jer su nadležni donijeli odluku da psi ne mogu boraviti u tom neregistriranom skloništu. Kako bi psima našli novi dom dubrovačka gradska vlast sklopila je ugovor s tvrtkom Animalis Centrum te je dio pasa već odveden sa Žarkovice,  a na to su se pobunili dubrovački aktivisti za prava životinja.

Splitski i kaštelanski  aktivisti svoje nezadovoljstvo uputili su prema doktorici Filipović, iako je njena tvrtka, kako kaže, cijeli posao dobila u skladu sa zakonima i na javnom natječaju.
Na sve optužbe pristigle od prosvjednika, doktorica Zdenka Filipović medijima je poslala odgovor u kojem, između ostalog navodi da prosvjednici očito nemaju prave informacije jer  je sklonište u Kaštelima poslalo obavijest Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik koje se životinje nalaze u skloništu, te da ih udomitelji, jer se prema odluci nadležnih psi ne smiju vratiti na Žarkovicu, mogu preuzeti u zakonskom roku od  petnaest dana.

- Također im poručujem da će gradonačelnik Dubrovnika, prema njegovim zadnjim izjavama, podmiriti troškove udomiteljima za njihove pse u periodu od godinu dana, pa pozivam članove društva nek se pozabave udomljavanjem životinja direktno sa Žarkovice, te će na taj način pomoći da se životinje što prije rasporede po domovima sve do registracije njihovog skloništa – izjavila je doktorica Filipović, naglasivši da je njen stav da životinje moraju boraviti što kraće u skloništu jer  im je potrebna  toplina doma.

 Izjave pojedinih sudionika ovog prosvjeda doktorica Filipović ocijenila je licemjernima, podsjetivši ih da su od nje tražili da prihvati životinje iz Slavonije iz poplavljenog područja u sklonište u Kaštelima koje tada nije imalo dozvolu za rad.

- Kako na to nisam mogla pristati, primila sam pet životinja u svoj privatni prostor.  Taj put su se udruge jako naljutile na mene što nisam u  neregistrirano sklonište primila životinje iz poplavljenog područja  u Slavoniji, a da nitko od njih nije prihvatio nijednu životinju – zaključila je Filipović.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij