Predstavljena knjiga o istraživanjima Jasenovačkih logora

AUTORI GOVORILI O SVOJIM ISTRAŽIVANJIMA
Knjiga "Jasenovački logori - istraživanja" koja je objavljena u svibnju ove godine, donosi intrigantne informacije o zbivanjima u logoru u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu, ali i logoru koji je ondje postojao nakon rata za zarobljene hrvatske vojnike i domoljube. Autori knjige su Vladimir Horvat, Blanka Matković te Igor Vukić i Stipo Pilić koji su u srijedu u dvorcu Vitturi predstavili knjigu u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Na temelju arhivskih dokumenata i razgovora sa bivšim zatočenicima, autori su zaključili da logor u ratno doba od 1941.-1945. godine nije bio logor smrti, odnosno mjesto masovnih likvidacija, nego radni logor za djelatnike protivnike Nezavisne Države Hrvatske te skupinu Židova koji su bili izuzeti od deportacije u Njemačku, kazao je novinar Igor Vukić koji je s logorom u Jasenovcu, kojeg intenzivno istražuje posljednjih pet godina i obiteljski povezan. Njegov otac, tada četverogodišnjak, zatim baka, prabaka i pradjed su bili u logoru 1942. godine nakon zarobljavanja na Kozari. Do početka 1942. godine taj dio Vukićeve obitelji živio je u selu Gradina, točno nasuprot jasenovačkog logora.

- Motiv istraživanja nam je bio popis navodnih žrtava u logoru, a koji nije odgovarao stvarnom popisu, kazao je Vukić i dodao da se nakon rata propagandi stroj najčešće zaustavljao na brojci od 700.000 ubijenih, a taj je broj bio upisan u enciklopedije, školske udžbenike, novinske i televizijske reportaže. Brojna svjedočenja bivših logoraša, arhivski izvori pa čak i knjige objavljene prije 1990. godine, pokazuju da je realna slika jasenovačkog logora daleko od one na koju je, iz raznih razloga, prihvatila hrvatska javnost - zaključio je Vukić i dodao da je 1941. godine ubijeno 1.400 osoba, a ne 10.700 kako se govorilo u javnosti.

U poslijeratno doba logori u Jasenovcu i obližnjoj Staroj Gradiški, osim kao postaje Križnog puta i stratišta, bili su mjesta za zatvaranje stvarnih i potencijalnih protivnika komunističkog režima, a što se godinama prešućivalo - kazao je Stipo Pilić, profesor povijesti i zemljopisa koji dugi niz godina istražuje zbivanja, osobito stradanja žrtava u Drugom svjetskom ratu i poraću.

- Na temelju dostupnih spisa moguće je sa sigurnošću utvrditi da je na jasenovačkom području nakon završetka Drugog svjetskog rata postojao sustav zarobljeničkih logora , a kasnije i Kazneni zavod (Zavod za prisilni rad), te su opravdane sumnje da su ondje uistinu počinjene likvidacije - zaključio je Pilić.

Knjiga " Jasenovački logori - istraživanja " prilog je društva rušenju tzv. jasenovačkog mita kojim se godinama hrvatskom narodu nametao teret tobožnje genocidnosti, kazano je na ovom skupu.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...