Vlasnici pasa prosvjedovali na Dračiću (FOTO)

PASJE VRUĆINE PUNE NEZADOVOLJSTVA I NEBRIGE
Bela, Don, Nera, Luna.... tek su neki od stanovnika Kaštela, koji ove ljetne vrućine žele umanjiti kupanjem u moru, no za to, ako se doslovno pridržavaju svakog slova zakona, nemaju mogućnosti, a gradske vlasti do sada nisu pokazale volju da im pomognu u ispunjenju želje.

Naravno, riječ je o kaštelanskim psima, koje njihovi vlasnici duži niz godina dovode na plažu Dračić, i to u ranijim jutarnjim i kasnijim poslijepodnevnim satima. No, prošlog tjedna pojedini vlasnici pasa doživjeli su verbalni napad jednog građanina i nakon toga sve se promijenilo, posebno jer je u petak na toj plaži osvanula oznaka zabrane kupanja za pse.

- Čovjek, ili da ga opišem ko lokalnog šerifa, koji je napao vlasnike pasa zbog kupanja, bio je izuzetno grub, drzak,  nepristojan, iako su među vlasnicima bila i maloljetna djeca, fotografirao vlasnike i sve je bilo na rubu i fizičkog napada.
Već sutradan na plaži su bili postavljeni neki stupići, mislili smo da će postaviti koševe za otpatke jer ih nema nigdje u blizini, a mi pseći izmet i ostali otpad nosimo odložiti i kilometar dalje. Međutim u petak smo umjesto koševa našli znak zabrane i ostali šokirani – kazala nam je Mirela Trebec.

Zbog tog znaka i jer ne žele kupati pse na javnim, za razliku od ove, uređenim plažama, u ponedjeljak navečer nešto manje od stotinjak građana sa svojim psima organizirali su mirni prosvjed na Dračiću.

- Ova plaža i nije plaža u pravom smislu riječi, to je divlja plaža i godinama unazad koristi se za kupanje pasa, pa i konja. Kaštela imaju 15 km obale i bezbroj službenih plaža na koje mogu otići kupači,  i ne znamo tko ima pravo staviti zabranu kupanja pasa na plaži koja to službeno nije – pitali su se prosvjednici.

Da godinama tu kupaju svoje pse i nikada se nitko nije potužio,a oni uredno kupe smeće za sobom, potvrdile su nam i Alemka Šimera Plazonić te Romana Osibov.

- Nikada do sada nije bilo nekih konfliktnih situacija, nikada niti jedan pas na ovoj plaži nije nekoga ugrozio, pa se ovakvim i sličnim postupcima osjećamo kao građani drugog reda – kazale su ove Kaštelanke.

Među prosvjednicima čulo se tako kako se tu u blizini planira napraviti kamp, pa će plaža biti uređena za turiste. Kažu, ako i je tako, nemaju ništa protiv, ali traže da im Grad osigura prostor za kupanje pasa, kojih je u Kaštelima sve više, kao i da odredi područja gdje će se psi moći šetati i istrčavati.

- Zbog toga što ništa nije napravljeno imamo i određeni broj vlasnika pasa koji su neodgovorni pa su nam ulice pune pasjeg izmeta i po tom pitanju potreban je dodatan angažman redara.
Ono što mi tražimo, a naši ljubimci trebaju, je prostor od 30 metara obale za kupanje,  trebamo ograđeni prostor kojeg ćemo mi vlasnici sami održavati – kazao je između ostalog, Dragan Vuletin.

Zbog čega je na ovoj, neslužbenoj plaži, postavljena oznaka zabrane kupanja psima, pitali smo nadležne u Gradu.
Pročelnica za komunalu, Marija Pelivan kazala nam je kako su krajem lipnja od Turističke zajednice dobili zahtjev za postavljanjem takvih zabrana na pojedinim plažama, posebno plažama Bile i Dračić, gdje su se kupači tužili na veliki broj pasa koji se kupaju u blizini djece i odraslih.

- U dogovoru s mjesnim odborima, od kojih su neki dostavili prijedloge, a druge čekamo, nastojat ćemo osigurati prostore na kojima će se psi moći kupati, kao i istrčavati. Jedno od tih mjesta bit će i gradsko zemljište poviše pruge u Kaštel Kambelovcu koje će Grad urediti za tu namjenu. U fazi izrade je i odluka kojom će se ta mjesta regulirati, a bit će gotova na jesen. Do tada sve vlasnike pasa molim za strpljenje i odgovornost te apeliram da svoje ljubimce ne dovode na plaže u vrijeme kada su na plažama kupači, posebno djeca – poručila je Pelivan.

O pitanju postavljanja znaka zabrane uputila nas je na upravitelja Vlastitog pogona Ivana Čaglja, do kojeg nismo uspjeli doći, pa tako konkretan odgovor na to pitanje nismo uspjeli niti dobiti.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl