hren

PRIJAVITI SE MOGU SVI GRAĐANI
Cilj Vladinog Programa energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, povećanje je energetske učinkovitosti kućanstava, te smanjivanje troška za energiju i vodu, čime bi se poboljšala kvaliteta života.

Provedba ovog  Programa doživjela je određene izmjene pa je prijava za sufinanciranje omogućena svim građanima, prijave se podnose direktno u Fond za zaštitu okoliša te je pojednostavljena potrebna dokumentacija i prijava.

U sklopu Programa utvrđeno je što Fond sufinancira, a radi se o mjerama energetske učinkovitosti, odnosno zamjene vanjske stolarije, povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice, ugradnje novog sustava s plinskim kondenzacijskim kotlom za povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja, a previđena je mogućnost sufinanciranja jedne, dvije ili sve tri mjere.
Program obuhvaća i korištenje obnovljivih izvora energije poput ugradnje sustava sa sunčanim toplinskim pretvaračima za grijanje potrošne vode, ugradnje sustava s kotlom na drvnu sječku,  sustava s dizalicom topline za grijanje potrošne vode i sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije, U ovom slučaju moguće je sufinanciranje jedne mjere.
Fond projekte sufinancira s 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogu dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko planinska područja te druga skupina otoka 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 poto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Za ovu priliku, u Fondu za zaštitu okoliša izradili su vodič za sve zainteresirane za sufinanciranje, u kojem je navedeno tko se i kako može prijaviti, koja je dokumentacija potrebna za prijavu, što nakon prijave, te koja je dokumentacija potrebna za isplatu bespovratnih sredstava.
Svi zainteresirani građani, koji žele povećati energetsku učinkovitost svojih obiteljskih kuća  potrebne informacije mogu dobiti na web stranicama Fonda.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij