hren

ANGAŽMAN UDRUGA, SINDIKATA I ORGANIZACIJA
Inicijativa „Ne damo naše autoceste“ od subote, 11. listopada započet će prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Potpisi će se prikupljati diljem Hrvatske, pa tako i u Kaštelima, a zadnji dan prikupljanja potpisa je 25. listopada.

Ovu inicijativu  pokrenulo je sedam organizacija civilnog društva: Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, pet sindikalnih središnjica: Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, te Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta.

Svih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije i građani.

Ciljevi inicijative „Ne damo naše autoceste“ su spriječiti predloženo davanje hrvatskih autocesta u koncesiju, aktivno uključiti građane u odlučivanje o ovoj važnoj društvenoj temi te stvoriti temelj za dugoročnu suradnju organiziranog civilnog društva, sindikata i građana oko pitanja upravljanja zajedničkim dobrima.

Simbolično istaknuvši brojku „80 000 000 000“ na Markovu trgu ispred Banskih dvora inicijativa „Ne damo naše autoceste“ najavila je da će noćas točno u ponoć u Splitu i Zagrebu započeti prikupljanje potpisa

U Kaštelima će se prikupljanje potpisa organizirati u navedenom razdoblju na više lokacija. U Sućurcu na rivi, u Gomilici kod pošte, u Kambelovcu poviše autobusne postaje, u Lukšiću pokraj Vitturija, u Starom na brcu, u Novom zapadno od spomenika te u Štafiliću kod kružnog toka. Na tim lokacijama potpisi će se prikupljati uglavnom u vremenu od 8 do 11.30 sati, a u Kambelovcu, Lukšiću i Novom i poslijepodne od 16 do 17.30 sati. U Radunu i Rudinama potpisi će se prikupljati ispred crkvi poslije nedjeljni misa, kao i u drugim mjestima. Centralni štand za prikupljanje potpisa bit će na strosejskom brcu..

Podrška dalmatinskog HSLS-a i UHRV grada Kaštela

- HSLS Splitsko-dalmatinske županije podržava sindikate i udruge okupljene u Inicijativu „Ne damo naše autoceste“   koja će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta te će se i samI, putem članstva i simpatizera na štandovima ili od vrata do vrata, aktivno uključiti u akciju prikupljanja potpisa.
HSLS smatra kako se ovdje ne radi o monetizaciji, nego o dugoročnom koncesioniranju autocesta, koje neće bitnije utjecati na stabilnost državnih financija te kako će najavljeno koncesioniranje autocesta rezultirati većim cijenama i slabim ili nikakvim održavanjem, a Hrvatskoj će se nakon 40 i više godina nakon isteka koncesije vratiti autoceste u koje će morati ponovno uložiti veliki novac.

U znak potpore inicijativi koja se protivi predloženom modelu upravljanja najvrjednijim projektom u RH  pozivamo sve članove, simpatizere te građane i njihove obitelji da svojim potpisom omoguće izjašnjavanje putem referenduma o predloženoj prodaji hrvatskih autocesta.
 Jednako tako pozivamo sve zainteresirane udruge, građane i pojedince da se kao volonteri aktivnije uključe u prikupljanje potpisa na štandovima koje će sindikati, građanska inicijativa i protivnici monetizacije oformiti u svim općinama i gradovima na području Županije – stoji u obraćanju HSLS-a i predsjednika Branka Radačića.

Prikupljanje potpisa za referendum podržavaju i u Udruzi hrvatskih ratnih veterana Kaštela, koji su ustvrdili da građani sami trebaju odlučiti o sudbini autocesta, te su u objavi koju potpisuje njihov predsjednik Ivan Bazina I ONI pozvali  sve članove, branitelje i njihove obitelji da iziđu i iskažu svoj stav prema ovoj građanskoj  inicijativi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij