hren

REFERENDUM O PROMJENI IZBORNOG SUSTAVA „BIRAJMO ZASTUPNIKE IMENOM I PREZIMENOM“
U Kaštelima je od jučer, na obilježenim javnim mjestima kao i ispred kaštelanskih župnih crkvi, počelo izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma koje će trajati do 5. listopada. Kako bi se pridružili svima onima koji žele, između ostalog, i preferencijalno glasovanje bez praga, potrebno je, na za to određen formular, upisati svoje ime, prezime, OIB kao i dati svoj potpis.

Naime, Građanska inicijativa "U ime obitelji", organizator ovog izjašnjavanja, želi raspisivanje referenduma kako bi se uveo bolji i pravedniji izborni sustav, a te bitne promjene vrijedile bi već za prve parlamentarne izbore 2015. godine. Na taj način bi se birali zastupnici imenom i prezimenom, a birači bi ocijenili političare na kandidacijskoj listi, što je moguće jedino ovim referendumom, ističu iz Građanske inicijative.

Birači bi, ovim referendumom, izravno mogli odlučiti i tko će ući u Sabor. Spuštanjem izbornog praga sa 5 posto na 3 posto i smanjenjem broja izbornih jedinica, provela bi se pravednija zastupljenost birača.  Naime, 600 tisuća glasova na izborima prije tri godine nije dobilo svoga predstavnika, a njihovi glasovi nezasluženo su dodijeljeni strankama za koje uopće nisu glasovali. Potom ističu, kako glas svakog birača ne vrijedi jednako jer isti broj zastupnika imaju izborne jedinice u kojima se broj birača razlikuje i do 30 posto.

Uvela bi se i zabrana zajedničkih kandidacijskih lista više stranaka jer svaka stranka i nezavisna lista imaju jednake i pravedne uvjete za osvajanje mandata, ističu u Građanskoj inicijativi "U ime obitelji. Naime, u Sabor ulaze i formiraju Vladu, stranke koje nemaju stvarnu potporu birača, a godinama se sklapaju loši predkoalicijski sporazumi koji se ne temelje na stvarnim izbornim rezultatima.

Na izborima za EU parlament, od 410 tisuća Hrvata koji žive izvan Hrvatske glasovalo je svega 6,5 tisuća, stoga bi se uvelo glasovanje dopisnim i elektroničkim putem i tako bi svima glasovanje postalo lakše i dostupnije.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij