Pučani i vlastela slavili ljubav, vratili se u prošlost te degustirali okuse i mirise renesanse

ZAPOČELA SEDMODNEVNA MANIFESTACIJA U ČAST MILJENKA I DOBRILE
Da će veselje pučana, koji su slavili ljubav Miljenka i Dobrile pred domom obitelji Vitturi biti prekinuto, znalo se odmah, čim se sa zapada, izronivši iz mora poput duha, pojavio veliki jedrenjak. S prvim zabrinutim pogledima, s jedrenjaka je odjeknula paljba, a na brcu su se pojavili Omiški gusari, te u općem metežu zatočili Dobrilu.

No, ipak se sve dobro završilo, Dobrilina sloboda plaćena je blagom, a ona se vratila u zagrljaje svojih najmilijih...

Svi su mogli odahnuti, a veselje brojnih pučana i pripadnika vlastele, bilo je nastavljeno.

Inače, tu veliku renesansnu feštu, najavljenu kao svečano otvaranje manifestacije „Istinita legenda o Miljenku i Dobrili“, posebnom su učinili glumci Kaštelanskog kazališta, koji su izveli predstavu „Miljenko i Dobrila“, prema scenariju Nevena Bućana i u režiji Roberta Raponje.

No, nisu samo glumci dali svoj obol manifestaciji. U tom su im pomogli članovi KUD-a Ante Zaninović, renesansna skupina iz Koprivnice pa i „agresivci“ poput Omiških gusara.

Bez imalo razmišljanja, posebnosti trenutka doprinijeli su i dožupan Luka Brčić, gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić, dogradonačelnici Zoran Bonacin i Mili Novak, pročelnica Sandra Zokić i drugi, koji su, kostimirani u odjeću kakva se nosila početkom 17. stoljeća, učinili da se duh renesanse, makar na ovaj način vrati u Kaštela.

- Iako kostimi nisu pogodni za ove temperature, mogu reći da mi nije vruće. Drago mi je što smo mi, kao čelništvo grada pokazali volju i želju da se suživimo s ovom pričom i na ovaj način pozovemo naše sugrađane i goste da se uključe u cijelo događanje. Izuzetno sam zadovoljan viđenim i nadam se da će nam se ostvariti planovi, te da će ova manifestacija u narednim godinama postati pravi spektakl prepoznat i izvan granica države – kazao nam je dogradonačelnik Mili Novak.

Zadovoljan onim što se u petak navečer događalo na brcu u Kaštel Lukšiću, bio je i producent manifestacije Tonći Šundov.

- Sve ovo što se događalo večeras suprotno je onome da se prvi mačići u more bacaju. Svi smo zadovoljni, od organizatora do onih koji su pratili događanje, a sve je pokazalo da je ideja o pričanju priče o mladim kaštelanskim ljubavnicima, na jedan ovakav način, prava odluka – poručio je Šundov, potvrdivši točnima neke informacije da će već uskoro biti poslane pozivnice predstavnicima Verone, grada Romea i Julije, da slijedeće godine dođu u Kaštela.

Nakon glume, glazbe i šušura na brcu, cijelo događanje prešlo je u atrij dvorca Vitturi, gdje su kaštelanski obrtnici i članovi udruge Kaštelanski crljenak, pripremili pravu renesansnu gozbu.

Na gastro stolu našla su se jela za koja mnogi prije toga nisu ni čuli, a kamoli probali.

- Pripremili smo dimljenu lokardu, brujet od inčuna i lešo kupus, raviole punjene šalšom, sipu s bobom i makarunima, zeca s makarunima na vreteno, fazana kuhanog i zapečenog s orzotom, sipu s orzom, zapečeni slanac na suhom mesu, jetricu dolce garbo sa šljivama i purom i još toga. Posebnih recepta nismo imali, ali upotrebili smo maštu, razmislili što je onda postojalo i eto... Iako su jela jednostavna nije ih bilo lako pripremiti – objasnio nam je jedan od glavnih kuhara, Ivan Kovač Matela, a vinar Emil Novak predložio nam je da uz ova jela obavezno pijemo neko od kaštelanskih kvalitetnih i vrhunskih vina, s naglaskom na opolo i crljenak.

Posebni ugođaj cijeloj večeri dali su i renesansni štandovi, te sprave za mučenje i prostori za zabavu kakva je bila nekada, smješteni u neposrednoj blizini dvorca Vitturi.

Jedna od rijetkih primjedbi ove večeri mogla bi otići na nešto slabiju tehniku i nedostatak ozvučenja glumaca, zbog čega je dio gledatelja ostao uskraćen za zanimljivu izvedbu. Isto tako, kritike se mogu uputiti i nekoordiniranosti s obližnjim ugostiteljskim radnjama, koje su vlastitom glazbom ometale gledatelje u praćenju.

Danas u Kambelovcu

Cijela manifestacija danas se seli u Kaštel Kambelovac, gdje će u renesansnim događanjima moći uživati najmlađi Kaštelani, jer ovaj dio nosi naziv Dječji renesansni dan.

U sklopu ovog događanja održat će se i „Igrokaz za igrokazom ide“, koji se trebao izvesti u nedjelju pored župne crkve u Kaštel Gomilici, no odlučeno je da se održi u sklopu manifestacije o Miljenku i Dobrili.

U Kambelovcu će također nastupiti kostimirana skupina Renesansnog festivala iz Koprivnice, a u 21.30 sati na brcu će se održati dramski igrokaz „Dolazak Miljenka i Dobrile“.

Štandovi renesansnog sajma do nedjelje ostaju u Kaštel Lukšiću.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl