hren

BESPOVRATNO
Grad Kaštela prijavit će se na Javni poziv za prikupljanje ponuda jedinica lokalne i područne samouprave za neposredno sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća što ga je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - najavio je zamjenik kaštelanskoga gradonačelnika Mili Novak.

Ako država bude išla do kraja u realizaciju ovog programa, Kaštela će je pratiti, predvidjeti određena sredstva u svom proračunu za 2014. godinu i potom raspisati javni natječaj za prikupljanje zahtjeva zainteresiranih građana, obrazložio je Novak.

Zanimanje građana poprilično je, dade se zaključiti iz brojnih telefonskih poziva i dolazaka u gradske službe, što nije čudno jer se sudjelovanjem u ovom programu za izradu fasade, krova i(ili) promjenu energenta može nepovratno dobiti ukupno 50 posto potrebnih sredstava.

Rebalansom proračuna osigurat će se gradski udio

Budući da je javni poziv Fonda otvoren tijekom cijele godine, gradska uprava ima dovoljno vremena ispuniti osnovni uvjet - donijeti rebalans proračuna kako bi mogla osigurati sredstva u iznosu od 10 posto vrijednosti investicije. U praksi to znači da na milijun kuna iz Fonda, gradska uprava treba osigurati stotinu tisuća kuna. Drugi uvjet za sudjelovanje jest da su podmirene sve obveze javnih davanja, tako da je, nakon osiguranja sredstava u proračunu, potrebno još samo ispuniti i poslati prijavnicu.

Nakon što s Fondom sklopi ugovor, Grad će raspisati natječaj.
Programom je predviđeno obnoviti 2000 obiteljskih kuća godišnje u Hrvatskoj, s tim da će se u svakoj županiji sufinancirati godišnje 100 obiteljskih kuća.

Budući da Fond u sufinanciranju sudjeluje s 40 posto sredstava, ali ne više od 30.000 kuna, a Grad Kaštela s 10 posto, izračun pokazuje da stanovnik Kaštela može obnoviti ili urediti fasadu na način da dobije 50 posto bespovratnih sredstava od ukupne cijene. Ako uređenje fasade za obiteljsku kuću od 400 kvadrata košta u prosjeku 11.000 eura, to znači da će vlasnik moći bespovratno dobiti pola tog iznosa.

Vlasnici kuća mogu sudjelovati uz određene uvjete, od kojih među značajnije spada da su spremni ulagati vlastita sredstva, te da, uz prijavu, trebaju poslati i projekt iz kojega je razividno kakav energetski razred kuća ima, odnosno koji razred će dobiti nakon detaljno opisanih radova. Projekt pak mora izraditi za to ovlaštena osoba i taj trošak u cijelosti pokriva vlasnik kuće. Nakon obavljenih radova morat će se izraditi energetski certifikat, ali taj trošak spada u ukupne troškove uređenja fasade i oni mogu biti subvencionirani.

Bitno je napomenuti i da vlasnik kuće za sve nabavke materijala i sve obavljene radove mora imati račune.
Vlasnici nelegaliziranih kuća također mogu sudjelovati u natječaju, samo moraju voditi računa da kuća bude legalizirana u trenutku kada trebaju potpisati ugovor s Gradom.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij