BARIŠIĆ: Tada su se podigla tri Babilona - nacizam, fašizam i komunizam

NADBISKUP BARIŠIĆ U SUĆURCU PREDVODIO MISU ZA ŽRTVE BOMBARDIRANJA
Jučer, 5. prosinca, na dan 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca u Župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu slavljena je Sveta Misa zadušnica, koju je predvodio mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

Podsjetivši da se bombardiranje dogodilo 5. prosinca 1943. godine upravo kao i sada u vrijeme adventa, i da su vjernici stradali za vrijeme mise i molitve upućene prije svega za mir, monsinjor Barišić se u propovijedi osvrnuo i na tadašnje ratno doba, piše Slobodna Dalmacija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Ovo je bilo vrijeme kad su se podigle tri ideologije, tri Babilona: nacizam, fašizam, komunizam. Svatko od njih je gradio na nekom svom temelju, netko na rasi, netko na klasi, a netko evo na svojoj naciji. Pijesak nije čvrst, to se urušilo.

Nažalost, ta tri Babilona su se isprepletala na ovim našim prostorima i čovjeku obilježenom sa svakodnevnim poteškoćama, dodatno s ovim svjetskim, nije bilo lako izdržati. Ali sva tri Babilona urušila su se jer, nemaju čvrstog temelja. Nije se gradilo tako da Gospodin može prepoznati tu građevinu kao svoju. Pali su nažalost sa žrtvama i nevinim žrtvama", kazao je monsinjor Barišić.

Nakon mise, vjernici su, predvođeni nadbiskupom Barišićem, kao i svake godine, u procesiji s upaljenim svijećama krenuli do zvonika stare župne crkve, gdje su molili odrješenje. Nakon bombardiranja, čitav je ostao, naime, jedino zvonik, na kojemu se danas nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih.

Foto: Ante Majić
Video: Iskreni


Izdvojeno
Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2023. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.