O glazbarskim društvima i Ljetnoj školi u otvorenom pismu Branka Radačića

FINANCIJE, RAD I OBLJETNICE
Govor maestra Vladana Vuletina na nedavno održanom koncertu bio je povod, a suprotstavljena stajališta o funkcioniranju glazbenih društava, odnosu grada prema njima, načinu raspodjele sredstva, kao i značajni jubileji te upisnine u Ljetnu školu glazbe, uzrok su otvorenog pisma koje je potpredsjednik Gradskog vijeća Branko Radačić uputio nadležnima u gradskoj vlasti i tijelima.

- Intenzitet iznošenja suprotstavljenih stajališta se ne smiruje, već je kulminirao još otvorenijim i izvaninstitucionalnim ukazivanjem na navedene probleme, posebno o „tinjajućem“ nezadovoljstvu članova HGD „Zrinski“ zbog nametnutog osjećaja „manje vrijednosti“ i „različitih aršina“ na koje oni ukazuju - kaže u pismu Radačić i nadodaje kako sve navedeno upućuje na potrebu preispitivanja svih spornih činjenica.

- U uvjerenju kako bi postojeće međusobno komuniciranje trebalo vratiti u institucionalne okvire, predlažem da se o njima na bazi činjenica i argumenata uz prisutnost svih aktera raspravi najprije na razini Upravnog odjela, Kulturnog vijeća, a nakon toga i na Gradskom vijeću – smatra Radačić, koji navodi da se u pismu koje je HGD „Zrinski“ prije određenog vremena uputilo Kulturnom vijeću ukazuje na nejednako postupanje Grada prema svim glazbenim društvima te na neosnovanosti sumnje u njihovu 160-tu obljetnicu postojanja, pri čemu su autori pisma iskazali sumnju u nepristranost institucije Kulturnog vijeća.

Traži se novi sustav plaćanja Ljetne škole

- U posljednje vrijeme ukazuje se i na problem financiranja Ljetne škole, posebno u odnosu na aktivne članove društva. Naime, HGD „Biranj” organizira Ljetnu školu glazbe, kojoj je cijena s  prijavnicom 2.450 kuna. Među zainteresiranim kandidatima nalaze se i mladi glazbenici iz našeg grada, među kojima i oni sa više od deset godina rada u kaštelanskoj glazbi.
Postojeći sustav naplate ne pravi razliku između polaznika škole iz grada i onih izvan njega, a kao takav, nije dobar ni pravedan, niti stimulira mlade da se aktivno uključuju u rad društava – tvrdi potpredsjednik Vijeća Radačić te posebno napominje kako Grad Kaštela sa 100.000 kuna financira rad HGD „Biranj“, te da u istom iznosu financira i Ljetnu školu, iz čega se može zaključiti da određene aktivnosti društva i Ljetne škole financira Grad.

- Taj odnos i participacija daje za pravo Gradu da sa osnova svog udjela u pokriću troškova traži preispitivanje postojećeg modela i uspostavu novog  sustava plaćanja Ljetne škole, kao i općenito raspravu i donošenje pravednijeg sustava raspodjele sredstava iz sredstava proračuna Grada.
S tim u vezi predlažem da polaznici Ljetne škole koji nisu sa područja grada plaćaju punu upisninu u iznosu od 2.450 kuna, da mladi glazbenici sa područja grada koji ne djeluju u postojećim glazbarskim društvima grada plaćaju pola iznosa, a da mladi članovi kaštelanskih glazbarskih društava budu potpuno oslobođeni plaćanja.

Utvrditi povijesne činjenice

U cilju razjašnjenja svih spornih činjenica  predlažem da stručne službe grada izrade usporednu analizu društva „Biranj“ i „Zrinski“ sa svim važnim pokazateljima, od članstva, opreme, instrumenta, potrebe za nabavkom novih instrumenata, visini dosadašnje potpore, i sl. kako bi se provjerili svi navodi iz upozorenja Upravnog savjeta HGD „Zrinski“, a sve sa ciljem utvrđivanja stvarnih činjenica i dugoročnog stvaranja približno jednakih uvjeta za osnovni rad i djelatnost obaju društava.
Isto tako predlažem da se na temelju povijesnih činjenica i dokaza čim prije razjasne sve nejasnoće i okolnosti oko obljetnice HGD „Zrinski“, posebno zbog toga jer su pripreme za obilježavanje tog značajnog i velikog jubileja u poodmakloj fazi. Svako odgađanje suočavanja sa činjenicama vodi daljnjem nepovjerenju i konfliktima koji štete i jednom i drugom društvu, a u konačnici i kulturi grada – zaključio je u pismu Radačić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...