hren

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU BERKETU
Zona posebne namjene na Brižinama, koja je danas vojno skladište goriva, a prema pojedinim najavama mogla bi postati naftni terminal s objektima koji će šteti zdravlju stanovnika na ovom području, tema je otvorenog pisma kojeg je građanska inicijativa za zaštitu Kaštelanskog zaljeva uputila gradonačelniku Josipi Berketu.

U svom pismu inicijativa je postavila niz pitanja na koje želi konkretne odgovore.

- Na 36. sjednici Gradskog vijeća Kaštela, sazvanoj po hitnom postupku u ponedjeljak navečer, usvojeni su amandmani na predložene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kaštela i GUP-a. Rasprava se najviše vodila oko zone posebne namjene na Brižinama, gdje je već 50-tak godina smješteno vojno skladište goriva. MORH i Handa su inzistirali da na tom mjestu, s istim ili manjim obuhvatom, i dalje bude skladištenje naftnih derivata za potrebe vojnih rezervi, te proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.
Pitamo Vas, dakle, što se tu zapravo planira raditi bez javne rasprave i bez studije utjecaja na okoliš?
Da li je u pripremi pogon za obradu otpada, RDF-a zakamufliran u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora?
Rečenica o proizvodnji obnovljivih izvora energije je jasna. Ako to nisu sunčeva svjetlost, vjetar, kiša ili valovi, to je RDF za cementaru, i sad je, čini se, Grad praktički dao blagoslov izmjenama GUP-a.
Pitamo Vas, što slijedi?

Jeste li znali da je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) i američko ministarstvo pravosuđa najavilo da je Cemex Inc, jedan od najvećih proizvođača portland cementa u Sjedinjenim Američkim Državama, pristao platiti 1,4 milijuna dolara kazne za kršenje Zakona o čistom zraku u svojoj tvornici cementa u Fairborn, Ohio. Osim kazne, Cemex će potrošiti 2 milijuna dolara na kontrole koje će smanjiti štetne emisije dušikovih oksida i sumpor dioksida, onečišćenja koji mogu dovesti do astme, kisele kiše i smoga.  Emisije takvih štetnih tvari dovode do niza ozbiljnih zdravstvenih i ekoloških problema, uključujući i prerane smrti izazvane karcinomima, bolestima dišnog sustava i srca.
Zar na području Kaštela već nema prevelik broj oboljelih i umrlih? – dio je iz otvorenog pisma, koje u potpunosti možete pročitati na OVOM LINKU... 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij